Προειδοποίηση Τουσκ: Πρόοδος τον Οκτώβριο, αλλιώς «σκληρό» Brexit

Προειδοποίηση Τουσκ: Πρόοδος τον Οκτώβριο, αλλιώς «σκληρό» Brexit

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Σύνοδο της 18ης Οκτωβρίου θα κριθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης – Βρετανίας για το Brexit, όπως διεμήνυσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως ανέφερε, μετά τη διήμερη, άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Σάλτσμπουργκ, στην επόμενη Σύνοδο θα γίνει η κρίσιμη εκτίμηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Αν επιτευχθεί επαρκής πρόοδος, η συμφωνία θα παραπεμφθεί για επικύρωση σε επόμενη σύνοδο, τον Νοέμβριο. Σε διαφορετική περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα λήξουν χωρίς συμφωνία.

Ο Τουσκ επισήμανε, εξάλλου, ότι το σχέδιο για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις Βρετανίας – Ε.Ε., που παρουσίασε στους «27» η Τερέζα Μέι, «δεν μπορεί να εφαρμοστεί» στην παρούσα μορφή του.

Μέι: Θα φέρουμε νέα πρόταση, αλλά προετοιμαζόμαστε για έξοδο χωρίς συμφωνία

Από την πλευρά της, Βρετανίδα πρωθυπουργός, επιβεβαίωσε πως θα παρουσιάσει στην Ένωση μια νέα πρόταση στην προσπάθεια να εξευρεθεί συμφωνία που θα διασφαλίζει ανοικτά σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία, ωστόσο διεμήνυσε ότι το Λονδίνο προετοιμάζεται για Brexit χωρίς επίτευξη συμφωνίας.

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από το Ηνωμένο Βασίλειο, τότε προετοιμαζόμαστε για καμία συμφωνία», είπε, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια περί δεύτερου δημοψηφίσματος.

«Νομίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε μια καλή συμφωνία. Πιστεύω ότι υπάρχει μια αυξανόμενη επιθυμία να κάτσουμε κάτω και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει κάποια αντιπρόταση στο τραπέζι αυτή την στιγμή που πραγματικά αντιμετωπίζει ή διατυπώνει αυτό που χρειαζόμαστε να κάνουμε και κάνει σεβαστή την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», σημείωσε ακόμη, τονίζοντας ότι η πρόταση της (σ.σ. Chequers) είναι η μοναδική που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή