Αντιπαράθεση παρά τη θετική ψήφο στη Βουλή

Αντιπαράθεση παρά τη θετική ψήφο στη Βουλή

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικές συγκρούσεις προκάλεσε χθες στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας –η οποία τελικώς ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ανεξάρτητους Ελληνες, με το ΚΚΕ να την καταψηφίζει και τη Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι να δηλώνουν «παρών»– που προβλέπει επιτάχυνση, για το τρέχον έτος, των διαδικασιών διαβούλευσης αναφορικά με το ύψος του κατώτατου μισθού.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε τη δικομματική πλειοψηφία για υποκρισία, με τη Ν.Δ. ιδιαίτερα να επισημαίνει το γεγονός ότι η τροπολογία στηρίζεται σε νόμο –και συνεπώς τον «δικαιώνει»– που είχε ψηφιστεί από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ το 2013, την εποχή του δεύτερου μνημονίου. Ακόμα και στο πλαίσιο αυτό, επίσης τονίστηκε πως η ρύθμιση έρχεται με διετή καθυστέρηση, δεδομένου ότι εκείνος ο νόμος προέβλεπε έναρξη των σχετικών διαδικασιών αμέσως μετά το τέλος της ισχύος του 2ου μνημονίου.

Ο κ. Βρούτσης

«Ημουν υπουργός Εργασίας το 2013, όταν στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής και των δυσκολιών της χώρας, έπρεπε να φτιάξουμε ένα νέο σύστημα βάσει του οποίου να υπάρχει η δυνατότητα να αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, αλλά με όρους υγιείς και σύγχρονους και όχι όπως γινόταν στο παρελθόν», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ι. Βρούτσης.

«Η νομοθετική ρύθμιση του 2013 αφορούσε ουσιαστικά ένα χρονικό διάστημα που ήδη έχει παρέλθει εδώ και δύο χρόνια», σχολίασε ο κ. Αθ. Θεοχαρόπουλος (ΔΗΣΥ). «Τι τίτλο έχει η σημερινή τροπολογία; “Εκκίνηση διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού”. Κοροϊδία. Τι είναι στην πράξη; Είναι η εφαρμογή για πρώτη φορά του μνημονιακού νόμου Βρούτση, όπως ονομάστηκε, δηλαδή του νόμου Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ και από εδώ και στο εξής θα ονομάζεται νόμος Βρούτση – Αχτσιόγλου», τόνισε εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Αθ. Παφίλης.

«Ησασταν ή δεν ήσασταν στη συγκυβέρνηση η οποία υπέγραψε την πράξη του υπουργικού συμβουλίου του 2012, η οποία μείωσε τον κατώτατο μισθό κατά 22% μέσα σε μια νύκτα και τον έκανε 586;» απάντησε μεταξύ άλλων απευθυνόμενη σε Ν.Δ. και ΔΗΣΥ η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, για να προσθέσει πως οι επικριτές της σημερινής κυβέρνησης θα έπρεπε να απολογηθούν και να εισέλθουν σε περίοδο αυτοκριτικής για όσα έκαναν.

Παράλληλα, κατηγόρησε το ΚΚΕ πως με τη στάση του δείχνει, αφενός, να αγνοεί ότι υπάρχει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία και, αφετέρου, υπονομεύει τις δυνατότητες που δίνονται στους εργαζομένους να διεκδικούν και να επιτυγχάνουν.

Παρέμβαση Πολάκη

Για «σφραγίδα αξιοπιστίας» των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού έκανε λόγο, αναφερόμενος στην τροπολογία, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Αθ. Παπαχριστόπουλος, ενώ σε παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης (σε νομοσχέδιο αρμοδιότητας του οποίου συμπεριελήφθη η τροπολογία) τόνισε πως, όσα και να πει η αντιπολίτευση, αυτό που θα μείνει είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή