Θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσο τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο, προειδοποιεί η Αγκυρα

Θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσο τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο, προειδοποιεί η Αγκυρα

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέες απειλητικές προειδοποιήσεις προς Ελλάδα και Κύπρο προχώρησε η Άγκυρα όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επίμαχη αναφορά περιλαμβάνεται στο πέμπτο σημείο της ανακοίνωσης την οποία εξέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της γείτονος.

Σε αυτό αναφέρεται ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας συζητήθηκαν  όλες οι εξελίξεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και πρόστίθεται ότι στις προσπάθειες που θα πλήττουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» αλλά και της «Τουρκίας», η χώρα μας θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα αυτά, κάνοντας χρήση όλων των μέσων».

Λίγες ημέρες πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου θα τεθεί ξανά επί τάπητος το ενδεχόμενο επανέναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό και ενόψει των φθινοπωρινών ερευνών και γεωτρήσεων που έχουν προγραμματιστεί από την αμερικανική ExxonMobil και τη γαλλική Total στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Αγκυρα αυξάνει τις πιέσεις τςη στην Κύπρο.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος περιέγραψε περίπου ως αναπόφευκτη την έξοδο του πλωτού γεωτρύπανου «Fatih» στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά τους επόμενους μήνες. «Την παρουσία μας στις θάλασσες την ενισχύσαμε περισσότερο με το “Μπαρμπαρός”, το “Ορούτς Ρέις” και το “Φατίχ”», είπε ο κ. Ντονμέζ και συμπλήρωσε ότι τους τελευταίους 16 μήνες έχουν επενδυθεί 10 δισ. δολάρια για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Επίσης, υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Κύπρου δίχως να συμμετάσχουν στα οφέλη και οι Τουρκοκύπριοι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή