Συνέργεια μεταξύ AfD και κρατικών υπηρεσιών

Συνέργεια μεταξύ AfD και κρατικών υπηρεσιών

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΡΕΣΔΗ. Στην υπενθύμιση ότι στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος AfD στη Σαξονία εργάζεται επί χρόνια στην Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (BfV) προχώρησε, χθες, η εκπομπή Panorama του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης. Δεδομένης της ύπαρξης νεοναζιστικής πτέρυγας στο εσωτερικό του κόμματος και της παρακολούθησης κάποιων κομματικών οργανώσεων από την BfV, ο συγκεκριμένος συνεργάτης, που εργάζεται ως αναλυτής, θα μπορούσε να έχει ως αποστολή να αναλύει… τον εαυτό του.

Παρότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται, ο υπάλληλος είχε διαφημίσει δημοσίως το γεγονός ότι εργάζεται στην υπηρεσία το 2014, όταν διεκδικούσε θέση στα ψηφοδέλτια του κόμματος, την οποία δεν πήρε. Ως σήμερα παραμένει αντιπρόεδρος της κομματικής οργάνωσης της Κεντρικής Σαξονίας, την οποία ίδρυσε. Η υπόθεση του υπαλλήλου δεν είναι η μόνη που καταδεικνύει ασυνήθιστη εγγύτητα ανάμεσα στην AfD και στη γερμανική υπηρεσία.

Τον Νοέμβριο του 2015, ο αποπεμφθείς επικεφαλής της, Χανς Γκέοργκ Μάασεν είχε δύο συναντήσεις με την επικεφαλής της AfD, Φράουκε Πέτρι, παρόλο που το κόμμα της δεν εκπροσωπείτο ακόμη στη Βουλή.

Ανάμεσα στις δύο συναντήσεις, ο Μάασεν έλαβε μέρος σε σύσκεψη στο κρατίδιο της Σάρης για την παρακολούθηση του κόμματος από την υπηρεσία του. Ως σήμερα, δεν έχει αποκαλύψει ποιο ήταν το περιεχόμενο των συνομιλιών. Η γερμανική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο Μάασεν λειτουργούσε ως σύμβουλος του κόμματος, ώστε αυτό να βρίσκεται κάτω από τα «ραντάρ» της υπηρεσίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με κυριακάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας Bild τα τοπικά παραρτήματά της στην Κάτω Σαξονία και στη Βρέμη παρακρατούσαν επί έξι μήνες πληροφορίες για τη διολίσθηση της νεολαίας του κόμματος στην ακροδεξιά και υποχρεώθηκαν να τις μεταβιβάσουν στο Βερολίνο μόνο όταν ξέσπασε το σκάνδαλο που τελικά κόστισε στον Μάασεν το αξίωμά του. Η μεταβίβαση των πληροφοριών οδήγησε στην απόφαση της BfV να θέσει τις εν λόγω κομματικές οργανώσεις υπό παρακολούθηση και στη συνακόλουθη απόφαση του κόμματος να τις διαλύσει.

Η AfD στήριξε τον Μάασεν όταν εκείνος υποβάθμισε τις ακροδεξιές επιθέσεις του Αυγούστου στην ανατολικογερμανική πόλη Κέμνιτς, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση από το αξίωμά του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή