Η πυρκαγιά στο Ολβιο επηρέασε τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της Sunlight

Η πυρκαγιά στο Ολβιο επηρέασε τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της Sunlight

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πυρκαγιά της 1ης Μαΐου στην παραγωγική της μονάδα στο Ολβιο της Ξάνθης επηρέασε την ανάπτυξη της Sunlight. Για το πρώτο εξάμηνο η εταιρεία εμφάνισε μείωση κύκλου εργασιών και κερδών, εξαιτίας της διακοπής της λειτουργίας του εργοστασίου της στην Ξάνθη, για τους δύο τελευταίους μήνες του α’ εξαμήνου της φετινής χρήσης. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 76 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 20,5% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017, ενώ η εταιρεία παρουσίασε αρνητικά λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) ύψους 27,2 εκατ. ευρώ, έναντι κέρδους 13,0 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι ο κλάδος καταναλωτικών μπαταριών πουλήθηκε τον περασμένο Ιούλιο και κατά συνέπεια οι πωλήσεις του δεν περιλαμβάνονται στις πωλήσεις από συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά αποτελέσματα, η εταιρεία σημειώνει ότι η μεγάλη μείωσή τους είναι απόρροια τόσο της απομείωσης στοιχείων του ενεργητικού, όσο και της λειτουργικής αδράνειας των δύο τελευταίων μηνών του αναφερόμενου εξαμήνου. Το προσαρμοσμένο λειτουργικό αποτέλεσμα (EBITDA), εξαιρουμένης δηλαδή της ζημίας από την πυρκαγιά, ανήλθε σε 6,8 εκατ. ευρώ.

«Η άνω του 20% άνοδος του πρώτου τετραμήνου του 2018 σε όρους παραγωγής, πωλήσεων και οργανικής κερδοφορίας διακόπηκε από την πυρκαγιά στο τμήμα βιομηχανικών μπαταριών του εργοστασίου της Ξάνθης», σχολίασε η διοίκηση της εταιρείας. Προσέθεσε ακόμη ότι οι άνθρωποί της εργάζονται για την ταχύτατη αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά και ότι από τον μήνα που διανύουμε, επανεκκινεί σταδιακά η παραγωγική διαδικασία. «Βάσει χρονοδιαγράμματος, εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται η επαναλειτουργία του τμήματος παραγωγής μπαταριών υποβρυχίων και τον Οκτώβριο η επαναλειτουργία του τμήματος βιομηχανικών μπαταριών», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Η μονάδα των βιομηχανικών μπαταριών, που αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή εσόδων της Sunlight, αναμένεται να ξεκινήσει με το 30% της δυναμικότητας, που σταδιακά θα ανέλθει σε 50% έως το τέλος του τρέχοντος έτους, με προοπτική εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019 να αποκατασταθεί πλήρως η παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου της Ξάνθης.

Η διοίκηση της Sunlight σημειώνει ακόμη ότι η συνολική ασφαλιστική κάλυψη που διαθέτει, υπερβαίνει τα 140 εκατ. ευρώ. Την κάλυψη παρέχει ομάδα (κονσόρτσιουμ) ασφαλιστικών εταιρειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό η οποία ήδη έχει προκαταβάλει 18 εκατ. ευρώ. «Με την αμέριστη στήριξη των ανθρώπων μας, των συνεργατών, των πελατών μας και των ομολογιούχων και παρά τις δυσκολίες της περιόδου που προηγήθηκε όλοι εμείς στη Sunlight προσδοκούμε να ξαναχτίσουμε το εργοστάσιο, ενσωματώνοντας βέλτιστες πρακτικές (best practices), που θα μας βοηθήσουν να επανακτήσουμε την ηγετική μας θέση», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Βασ. Μπίλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή