ΕΛ.ΑΣ.: εκκρεμεί η απόκτηση νέων ασυρμάτων

ΕΛ.ΑΣ.: εκκρεμεί η απόκτηση νέων ασυρμάτων

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εκκρεμότητα παραμένει η απόκτηση 3.000 νέων ασυρμάτων για το σύστημα ψηφιακής επικοινωνίας Tetra της ΕΛ.ΑΣ. Οι σχετικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί τουλάχιστον προ διμήνου κατόπιν διαπραγματεύσεων της προηγούμενης ηγεσίας με τον ανάδοχο, ωστόσο η υπογραφή της οριστικής συμφωνίας παραμένει σε εκκρεμότητα. Η προμήθεια των νέων ασυρμάτων κρίθηκε αναγκαία, καθώς έπειτα από ελέγχους που πραγματοποίησαν αστυνομία και εκπρόσωποι της εταιρείας προέκυψε ότι για τις δυσλειτουργίες του συστήματος ψηφιακής επικοινωνίας δεν ευθύνεται τόσο το αραιό σύστημα κεραιών, και άρα το ελαττωματικό «σήμα», όσο κυρίως οι ηλικίας άνω των 15 ετών πομποδέκτες.

Καλά ενημερωμένη πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι τους τελευταίους μήνες μια «κλειστή» ομάδα στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. ήλεγξε, υπό άκρα μυστικότητα, την κάλυψη του νέου δικτύου, ούτως ώστε να δοθεί ασφαλής απάντηση στο ερώτημα «γιατί οι επικοινωνίες μέσω του νέου συστήματος παρουσιάζουν κενά».

Η κρυπτογράφηση

Αστυνομικοί που μετείχαν στο «πείραμα» πήραν στο ένα χέρι έναν νέας τεχνολογίας ασύρματο Tetra Sepura και στο άλλο τον παλιό ψηφιακό πομποδέκτη μάρκας Nokia, «σκόρπισαν» σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής και άρχισαν να επικοινωνούν πιλοτικά με το κέντρο επιχειρήσεων χρησιμοποιώντας διαδοχικά τους δύο ασυρμάτους. Το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν το εξής: Το νέο σύστημα χρησιμοποιεί τρία επίπεδα κρυπτογράφησης. Στο τρίτο και πιο ισχυρό, οι ασύρματοι δεν λειτουργούσαν καθώς λόγω παλαιότητος αδυνατούσαν να αποκρυπτογραφήσουν το σήμα. Οσο το επίπεδο κρυπτογράφησης μειωνόταν τόσο τα προβλήματα των πομποδεκτών αμβλύνονταν. Μόνο σε λίγες περιπτώσεις και οι δύο ασύρματοι ήταν νεκροί λόγω έλλειψης σήματος. Σε απόρρητη έκθεση που συνέταξαν και βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», οι αστυνομικοί επισημαίνουν ενδεικτικά: «Επί της εθνικής οδού από Ελευσίνα προς Αθήνα οι Nokia ήταν εκτός δικτύου ενώ ο Sepura είχε πολύ καλό σήμα. (…) Στον περιφερειακό Δραπετσώνας πολλά σημεία χωρίς σήμα και στα δύο φορητά, έως ferry boat για Σαλαμίνα. (…)

Κατά μήκος όλης της Αγ. Δημητρίου ο Nokia εκτός δικτύου ενώ ο Sepura με άριστη επικοινωνία. (…) Επί της Βουλιαγμένης, στην περιοχή του Αλίμου ο Nokia ήταν εκτός δικτύου, ενώ ο Sepura είχε καλό σήμα». Αρκετά προβλήματα στη λειτουργία και των δύο ασυρμάτων εντοπίστηκαν σε Σαρωνίδα, Καλύβια και Μαρκόπουλο, ενώ στο πόρισμά τους οι ελεγκτές κατέληξαν στην εξής επισήμανση: «Με το φορητό τερματικό Nokia έχουμε πάρα πολλά κενά σημεία χωρίς επικοινωνία, ενώ με το φορητό Sepura τα κενά σημεία είναι πολύ λίγα». Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, επήλθε στα μέσα του καλοκαιριού συμφωνία της προηγούμενης ηγεσίας με την ανάδοχο εταιρεία να παραχωρήσει στην ΕΛ.ΑΣ., με τη μορφή δωρεάς, 1.000 νέας τεχνολογίας ασυρμάτους και επιπλέον το Αρχηγείο να προχωρήσει στην αγορά ακόμα 2.000. Οι 3.000 πομποδέκτες θεωρούνται ικανός αριθμός για να καλύψουν τις συνήθεις ανάγκες της αστυνομίας στην Αττική.

Παρότι πάντως οι λεπτομέρειες της διαδικασίας είχαν σαφώς καθοριστεί, η υπογραφή της συμφωνίας παραμένει σε εκκρεμότητα, αν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. είναι πολλά και σοβαρά.

Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του σκοπού στην πρεσβεία του Ιράν, ο οποίος όταν μετά την επιδρομή του «Ρουβίκωνα» προσπάθησε να ενημερώσει τη ΓΑΔΑ διαπίστωσε ότι ο ασύρματός του ήταν εκτός δικτύου. Η αρχική συμφωνία για την παραλαβή του νέου συστήματος επικοινωνιών Tetra με τη μορφή δωρεάς υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2014 και αναθεωρήθηκε τον Οκτώβριο του 2017. Η επικαιροποιημένη συμφωνία προέβλεπε μείωση του ετήσιου κόστους συντήρησης από 2.200.000 ευρώ σε 1.600.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή