Δεν γεφυρώθηκαν οι διαφωνίες στην Ε.Ε.

Δεν γεφυρώθηκαν οι διαφωνίες στην Ε.Ε.

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ. Χωρίς να γεφυρωθούν οι διαφορές που υπάρχουν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το προσφυγικό έληξαν χθες οι εργασίες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Σάλτσμπουργκ. Αλλωστε, ο οικοδεσπότης, Αυστριακός καγκελάριος Κουρτς, φρόντισε να αφήσει έξω από το «μενού» το πιο σημαντικό πιάτο, την αναμόρφωση του κανονισμού του Δουβλίνου για την κατανομή προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών.

Οι ηγέτες εξέφρασαν ικανοποίηση και αντάλλαξαν συγχαρητήρια για τη δραματική μείωση του αριθμού των αφίξεων προσφύγων, επαίνεσαν την «αποτελεσματική» Αίγυπτο και ανέβαλαν για μετά τις ευρωεκλογές το ζήτημα της αναβάθμισης των αρμοδιοτήτων και της δυναμικότητας του Frontex. Σε ό,τι αφορά τη δραματική κατάσταση στα κέντρα υποδοχής των ελληνικών νησιών, επαναλήφθηκαν οι δηλώσεις για την ανάγκη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, με μία ουσιαστική διαφορά από το παρελθόν.

Πλέον φαίνεται ότι αρχίζει να γίνεται συνείδηση ότι κάποιες χώρες δεν πρόκειται να δεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα ή την Ιταλία, παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους, και έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για επίδειξη αλληλεγγύης με άλλους τρόπους, κατά βάση με οικονομικά ανταλλάγματα. Αναφορές σε τέτοιο ενδεχόμενο έκανε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αλλά και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπορεί ο καθένας να διαλέγει μόνο αυτό που θέλει». Υπέδειξε επίσης ως υπόδειγμα τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για τις μελλοντικές συμφωνίες που θα υπογράψει η Ενωση με χώρες της Βόρειας Αφρικής,

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, προειδοποίησε τους συναδέλφους του να μην ευτελίζουν τη συζήτηση. «Δεν είμαστε στην αγορά. Μιλάμε για ανθρώπους. Δεν μιλάμε για χαλιά. Αν η Ευρώπη αρχίσει να ρωτάει “πόσο κάνει ο κάθε μετανάστης”, θα είναι ντροπή για όλους μας», είπε ο Μπετέλ.

Στην όλη συζήτηση εμπεριέχεται μεγάλος βαθμός εθελοτυφλίας, καθώς η Ε.Ε. συμπεραίνει ότι τα δίκτυα διακινητών, αφού μεταφέρουν τους ανθρώπους έως την Ελλάδα και την Ιταλία, ως διά μαγείας θα εξαφανιστούν και δεν θα τους βοηθήσουν να φθάσουν στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στη Γαλλία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα έχουν ως προορισμό.

Τη διαφορά μεταξύ θεωρίας και πράξης σημειώνει η Ολλανδία, η οποία υποστηρίζει ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως όλοι οι νεοαφιχθέντες καταγράφονται, περίπου οι μισοί απ’ όσους ζητούν άσυλο στην Ολλανδία δεν έχουν καταγραφεί.

Πάντως, το συμπέρασμα παραμένει: Για μία ακόμη φορά, καμία χώρα δεν προσφέρθηκε να δεχθεί πρόσφυγες από την Ελλάδα ή την Ιταλία. Η γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε» ανέφερε ότι χθες το πρωί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε τα εξής: «Στο μεταναστευτικό δεν καταγράφηκε κάποια αξιόλογη πρόοδος».

Οι ηγέτες της Ε.Ε. επαίνεσαν τη στάση της Αιγύπτου, ενώ συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το Κάιρο και άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής προκειμένου να εμποδίζουν την αναχώρηση από εκεί παράτυπων μεταναστών που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες, Μεχρίν Χαν, σχολίασε ότι «θα νόμιζε κανείς ότι πρόκειται περί παρωδίας. Οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν ότι η Αίγυπτος, που κυβερνάται από στρατιωτικό δικτάτορα, είναι ο καλύτερος μαθητής στο θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη».

Ούτε η Αίγυπτος ούτε κάποια άλλη χώρα της Βόρειας Αφρικής έχει δεχθεί τις αποκαλούμενες «πλατφόρμες φιλοξενίας», που προτείνεται να δημιουργηθούν εκτός ευρωπαϊκών συνόρων. «Αν πούμε “δεν τους παίρνουμε, πάρτε τους εσείς”, δεν θα καταφέρουμε τίποτα», σημείωσε χθες η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι χώρες της Αφρικής δεν είναι πρόθυμες να συνεργαστούν μαζί μας και με τον ΟΗΕ για μια λογική και βιώσιμη λύση», προσέθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή