Η τραγωδία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων

Η τραγωδία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 2.200 παιδιά, τα οποία έχουν έρθει στην Ελλάδα χωρίς ενήλικη συνοδεία ως πρόσφυγες, περιμένουν για περισσότερο από έναν χρόνο την τοποθέτησή τους σε «κατάλληλη» δομή. Από αυτά, περισσότερα από τα μισά ζουν σε πολύ δύσκολες έως και επικίνδυνες για την ασφάλειά τους συνθήκες, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης), 430 παιδιά ζουν στον δρόμο και κοιμούνται όπου βρουν και άλλα 280, τα οποία καταγράφηκαν κατά την είσοδό τους στη χώρα, τώρα δεν γνωρίζουμε καν πού βρίσκονται και πώς επιβιώνουν. Από τα συνολικά 3.280 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στη χώρα, εκ των οποίων το 93,6% είναι αγόρια, σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας βρίσκονται μόνο 1.191 παιδιά.

Στο τέλος Αυγούστου, 138 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονταν σε αστυνομικά τμήματα ανά τη χώρα, 306 εντός των hotspots μαζί με άγνωστους ενηλίκους, χωρίς προστασία και επιτήρηση, 159 έμεναν σε ανοικτά κέντρα φιλοξενίας και 256 σε συγκεκριμένες ζώνες εντός των καταυλισμών. Επιπλέον, 404 είχαν μεταφερθεί σε «επείγουσες θέσεις φιλοξενίας», δηλαδή σε ξενοδοχεία, σε συνθήκες σχετικής ασφάλειας, όπου όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα να λάβουν τη στήριξη και τη φροντίδα που χρειάζονται οι ανήλικοι.

Την ίδια στιγμή, οι δομές για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανήλικων –και κατά συνέπεια και οι θέσεις– έχουν «παγώσει» τα δύο τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι υπάρχει σχετική χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Χαρακτηριστικά, τον Νοέμβριο του 2017 υπήρχαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 1.130 θέσεις φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων και τον Αύγουστο του 2018 οι θέσεις αυξήθηκαν σε…1.191.

«Από την αρχή του χρόνου, οπότε και η διαχείριση των σχετικών κονδυλίων (χρηματοδότηση AMIF) έχει περάσει στο υπουργείο Οικονομικών, σημειώνονται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις όσον αφορά την εκταμίευση των κονδυλίων. Εμείς συγκεκριμένα πήραμε την προκαταβολή της χρηματοδότησης όταν η δομή για ασυνόδευτους ανηλίκους που έχουμε λειτουργούσε ήδη για έξι μήνες. Αυτό σημαίνει ότι καλύψαμε τα έξοδα από ίδιους πόρους, κάτι που έγινε γιατί είχαμε τη δυνατότητα. Ομως πολλοί ξενώνες ανηλίκων δεν μπόρεσαν να τα βγάλουν πέρα, ακριβώς λόγω της δυσκολίας στην εκταμίευση», λέει στην «Κ» ο κ. Αναστάσιος Υφαντής, επιχειρησιακός διευθυντής των Γιατρών του Κόσμου.

Σοβαρά προβλήματα

«Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ενώ υπάρχει δεν δίνεται, ενώ αντίστοιχα εμείς πρέπει να είμαστε σύννομοι και να πληρώνουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές κάθε μήνα», προσθέτει ο κ. Υφαντής. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των Γιατρών του Κόσμου, το 40%-45% των παιδιών που φτάνουν τελικά στον ξενώνα, ύστερα από μήνες αναμονής σε άθλιες συνθήκες, έχει σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας και χρειάζεται ειδική φροντίδα και μέριμνα. «Το χειρότερο είναι ότι πολλά παιδιά έχουν έρθει σε επαφή με παραβατικές συμπεριφορές και με ουσίες μέσα στα camps φιλοξενίας όπου παραμένουν», τονίζει ο κ. Υφαντής.

Η ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση τον τελευταίο χρόνο έκλεισε δύο δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων ακριβώς λόγω της αδυναμίας να τις υποστηρίξει οικονομικά. «Τα κονδύλια για τις δομές ανηλίκων θα έπρεπε να διαχειρίζονται από το υπουργείο Εργασίας ή το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι υπάλληλοι των οποίων γνωρίζουν τα θέματα. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι έχουμε θέσει πολύ αυστηρά κριτήρια για την ίδρυση και τη λειτουργία των δομών φιλοξενίας ανηλίκων, που τελικά δεν λειτουργούν. Ετσι χιλιάδες παιδιά παραμένουν σε άθλιες συνθήκες», λέει η κ. Λώρα Παππά, πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης.

Στα νησιά

Υπολογίζεται επίσης ότι εντός των hotspots στα νησιά, όπου βρίσκονται πάνω από 18.400 άνθρωποι, διαμένουν περίπου 6.000 παιδιά με τις οικογένειές τους, από τα οποία τα 7 στα δέκα είναι κάτω των δώδεκα ετών. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι εξαιρετικά δύσκολες και επιβαρυντικές για την υγεία τους τόσο την ψυχική όσο όμως και τη σωματική, καθώς κινδυνεύουν από πλήθος ασθένειες λόγω του υπερπληθυσμού και των κακών συνθηκών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή