Αύξηση πληρότητας και τιμών στα ξενοδοχεία της Αθήνας το οκτάμηνο

Αύξηση πληρότητας και τιμών στα ξενοδοχεία της Αθήνας το οκτάμηνο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταλύματα τύπου Airbnb προτιμούν για τη διαμονή τους στην Αθήνα οι ξένοι τουρίστες, ενώ ο αριθμός των κλινών στα ενοικιαζόμενα σπίτια έχει υπερβεί το νούμερο των κλινών στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Ενωσης Ξενοδόχων Αθήνας – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑ-ΑΑ), που πραγματοποιήθηκε χθες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία κίνησης και απόδοσης των ξενοδοχείων έως και τον Αύγουστο 2018, της έρευνας «Περί ικανοποίησης επισκεπτών και απόδοσης ξενοδοχείων Αττικής 2018», της GBR Consulting για λογαριασμό της ΕΞΑ-ΑΑ, προκύπτει αύξηση της πληρότητας στο 8μηνο κατά 2,2%, και της μέσης τιμής δωματίου κατά 8,5%.

Η Αθήνα κερδίζει στην προτίμηση ως προορισμός διακοπών και το δυνατό της σημείο παραμένει το «μεγάλο αρχαιολογικό – πολιτιστικό ενδιαφέρον».

Αν και το καλοκαίρι υπήρξε σημαντική αύξηση των αεροπορικών αφίξεων στην Αθήνα, η πληρότητα ήταν από μειωμένη έως οριακά αυξημένη κατά περίπτωση. «Είναι σαφές λοιπόν πως είτε τα καταλύματα “οικονομίας διαμοιρασμού”», τόνισε ο κ. Βασιλικός, «είτε η “παραξενοδοχία” απορροφούν μεγάλο ποσοστό επισκεπτών. Τα στοιχεία για τα καταλύματα αυτά, δυστυχώς, δεν έχουν καταγραφεί επισήμως, ενώ ισχύουν όλα όσα γνωρίζουμε περί αθέμιτου ανταγωνισμού, περί διαφυγόντων κερδών από φόρους κ.ά. από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα».

Οπως επισημαίνεται στην έρευνα:

• Η μεγάλη εισροή τουριστών φέτος δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο στην εμπειρία τους στην πόλη.

• Η συνολική βαθμολογία ικανοποίησης βελτιώθηκε από 7,7 σε 7,9. Συγκρίνοντας τις βαθμολογίες ικανοποίησης με τη Βαρκελώνη, φαίνεται ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, ειδικά στον τομέα των μεταφορών, της ασφάλειας, στα σήματα, στην πληροφόρηση, στην ηχορρύπανση και στη δημόσια καθαριότητα, όπου η Βαρκελώνη βαθμολογείται πολύ καλύτερα από την Αθήνα.

• Ειδικά για τη δημόσια καθαριότητα, η διαφορά είναι μεγάλη: Η Βαρκελώνη βαθμολογήθηκε με 8,0 το 2017, ενώ η Αθήνα σημείωσε 6,1 και 6,2 το 2017 και το 2018, αντίστοιχα.

• Σε σύγκριση με τους υπόλοιπους κύριους ανταγωνιστές της Μεσογείου, η Αθήνα, βάσει στοιχείων 7μήνου, κατέγραψε τα υψηλότερα επίπεδα πληρότητας όλων, ενώ οι τιμές δωματίων μέχρι στιγμής ήταν υψηλότερες από τη Μαδρίτη και την Κωνσταντινούπολη.

• Ωστόσο, η Βαρκελώνη και η Ρώμη έχουν πολύ καλύτερες τιμές δωματίων από την Αθήνα.

Ανά ομάδα ταξιδιωτών, στον τομέα των επαγγελματικών ταξιδίων, όσοι ταξιδεύουν μόνοι κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο, αλλά σημειώνεται ότι το 15% ταξιδεύει ως ζευγάρι, το 5% οικογενειακώς, το 2% μόνο με παιδιά και το 6% με φίλους. Τέλος, όσον αφορά τους ταξιδιώτες αναψυχής, το 7% ταξιδεύει μόνο του και 2% μόνο με παιδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή