Η Ιταλία προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,2% το 2018

Η Ιταλία προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,2% το 2018

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε χθες επί τα χείρω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2018 και το 2019, ενώ συνεχίζονται στη Ρώμη οι ενδοκυβερνητικές τριβές με θέμα τον προϋπολογισμό του 2019. Πλέον, η ιταλική κυβέρνηση προβλέπει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,2% το 2018, ενώ τον Απρίλιο προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 1,5%.

Πολύ μεγαλύτερη είναι η αναθεώρηση για το 2019, με το ιταλικό ΥΠΟΙΚ να προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,9%, ενώ πριν προέβλεπε επέκταση της οικονομίας κατά 1,4%. Η αναμενόμενη σημαντική επιβράδυνση της ιταλικής οικονομίας ενισχύει τα επιχειρήματα του κυβερνητικού συνασπισμού και του υπουργού Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία ότι πρέπει να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες για να αντισταθμιστεί η επιβράδυνση της οικονομίας. Χθες ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρενέβη στη διαμάχη μεταξύ των ηγετών του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκας και του εξωκοινοβουλευτικού υπουργού Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία σχετικά με την αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών. Ο Κόντε άφησε να εννοηθεί ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα υπερβεί το 2% του ΑΕΠ.

Ο Λουίτζι ντι Μάιο, ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων, θέλει το έλλειμμα να ανέλθει στο 2,5% του ΑΕΠ, ενώ ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας πιέζει για έλλειμμα τουλάχιστον 2%. Αντιθέτως, ο Τρία είχε προτείνει την προηγούμενη εβδομάδα στόχο για έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ, και τώρα φαίνεται διατεθειμένος να το ανεβάσει στο 1,8%. Ντι Μάιο και Σαλβίνι θέλουν να εφαρμόσουν μέρος των προεκλογικών τους υποσχέσεων, ενώ ο Τρία και ο Κόντε προσπαθούν να κατεβάσουν τους τόνους ώστε να αποφευχθεί αναταραχή στην αγορά ομολόγων και μετωπική σύγκρουση με την Κομισιόν και το Βερολίνο, που επιμένουν ότι το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί στο 0,8% του ΑΕΠ. Ο Ντι Μάιο δήλωσε χθες ότι επιθυμεί την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος για να εφαρμόσει ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό σχέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή