Μειώνει κατά 10 δισ. δολάρια τις δαπάνες η Τουρκία

Μειώνει κατά 10 δισ. δολάρια τις δαπάνες η Τουρκία

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχειρώντας να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η Τουρκία ανακοίνωσε χθες μείωση δημοσίων δαπανών κατά σχεδόν 10 δισ. δολάρια και υποβάθμισε τις προβλέψεις της για ανάπτυξη τόσο για φέτος όσο και για το 2019. Απογοήτευσε, ωστόσο, τους επενδυτές που περίμεναν κάποιο σχέδιο για τη στήριξη των τουρκικών τραπεζών. Πάντως η τουρκική λίρα άρχισε να ανακάμπτει κατά σχεδόν 2% αμέσως μετά την παρουσίαση αυτού του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από τον υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, αλλά εν συνεχεία υποχώρησε, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται αργά το απόγευμα στις 6,27 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο.

Είχε προηγηθεί η φημολογία ότι θα ανακοινωθεί σχέδιο στήριξης των τραπεζών, καθώς η υποτίμηση 40% που έχει σημειώσει η τουρκική λίρα από την αρχή του έτους έχει οδηγήσει σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Λίγο πριν από την ομιλία του κ. Αλμπαϊράκ, ο Τίμοθι Ας, αναλυτής της BlueBay Asset Management, τόνιζε ότι «βασικότερο όλων είναι να διαμηνύσει πως μεριμνά για τα προβλήματα των τραπεζών με καινοτόμες λύσεις, όπως μια “κακή” τράπεζα». Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ δεν αναφέρθηκε, όμως, στο ακανθώδες θέμα και περιορίστηκε να εκθέσει τους νέους στόχους της κυβέρνησης Ερντογάν για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Επιβεβαίωσε την εξαγγελία του Τούρκου προέδρου για «πάγωμα» των δημοσίων επενδύσεων που αντιπροσωπεύουν μεγάλη μερίδα των δημοσίων δαπανών.

«Ορισμένα από τα έργα που δεν έχουν ακόμα δημοπρατηθεί θα ανασταλούν», τόνισε και προσέθεσε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στους κλάδους της φαρμακοβιομηχανίας, της ενέργειας και των πετροχημικών. Υπογράμμισε, επίσης, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να μειώσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 2,6% του ΑΕΠ το 2021 από το 4,7%, στο οποίο εκτιμάται ότι θα φτάσει στο σύνολο του τρέχοντος έτους. Σε ό,τι αφορά τους στόχους για την ανάπτυξη, η κυβέρνηση Ερντογάν προβλέπει αύξηση του τουρκικού ΑΕΠ κατά 3,8% φέτος και κατά 2,3% το επόμενο έτος. Οι στόχοι αυτοί είναι αισθητά κατώτεροι από την προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,5%, αλλά και θεαματικά χαμηλότεροι από το 7,5% που έφτασε η αύξηση του τουρκικού ΑΕΠ το 2017.

Οπως τονίζουν, πάντως, οικονομικοί αναλυτές, οι στόχοι αυτοί παραμένουν αισθητά πιο αισιόδοξοι από τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ που προβλέπει ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας μόλις κατά 0,5% φέτος. Το πρώτο τρίμηνο αναπτύχθηκε κατά 7,3% και το δεύτερο κατά 5,2%. Σε ό,τι αφορά τη χαίνουσα πληγή της τουρκικής οικονομίας, τον πληθωρισμό, ο κ. Αλμπαϊράκ παραδέχθηκε πως θα αυξηθεί περαιτέρω, παρά την αποφασιστική αύξηση των επιτοκίων στο 24% που εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Τουρκίας. Μετά το 17,9% στο οποίο έφτασε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, για φέτος η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα φτάσει στο 20,8% για να μειωθεί στο 15,9% το 2019 και στο 9,8% στα τέλη του 2020. Μιλώντας στο Bloomberg, ο Ινάντς Σοζέρ, διευθυντικό στέλεχος της Macro View Consulting Managing, χαρακτήρισε «ρεαλιστικούς» τους μακροοικονομικούς στόχους και καθησυχαστικό το γεγονός ότι «η κυβέρνηση έχει επίγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει».

Αύξηση κόκκινων δανείων

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Τουρκίας, το χρέος των τουρκικών επιχειρήσεων ανέρχεται σε 331 δισ.δολάρια. Περίπου το 50% από αυτό το ποσό το οφείλουν σε τράπεζες εντός Τουρκίας. Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έχει φέρει σε δύσκολη θέση τις τουρκικές επιχειρήσεις, που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φθάσει έτσι στο 3% του συνόλου, και τον Μάιο ο οίκος Moody’s προέβλεψε ότι θα φθάσουν στο 4% στα τέλη του 2018. Στη διάρκεια του έτους ορισμένες μεγάλες τουρκικές επιχειρήσεις προχώρησαν σε αναδιάρθρωση των δανείων τους. Αναλυτές του κλάδου και επενδυτές θεωρούν αναγκαία τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας», που θα διευκολύνει την εξυγίανση των τουρκικών τραπεζών. Δεν θεωρούν, ωστόσο, πως θα λύσει όλα τα προβλήματα του κλάδου. Ο Τζούλιαν Ρίμερ, στέλεχος της Investec Bank Plc , τονίζει πως «η δημιουργία μιας “κακής τράπεζας”, που θα απορροφήσει όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μπορεί να απομακρύνει ορισμένους από τους κινδύνους που απειλούν το τουρκικό τραπεζικό σύστημα». Ο ίδιος επισημαίνει, όμως, την έλλειψη διαφάνειας στον κλάδο, που υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θεωρεί αναπόφευκτη την υποβάθμιση των τουρκικών τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή