Οι πιέσεις Τραμπ ωθούν την Κίνα σε νέα μείωση δασμών

Οι πιέσεις Τραμπ ωθούν την Κίνα σε νέα μείωση δασμών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει αυξημένους δασμούς, ακόμη και εντός της εβδομάδας, σε επιπλέον εισαγωγές από την Κίνα, ύψους 267 δισ. δολαρίων, να σκιάζει τον ορίζοντα, το Πεκίνο προσπαθεί να ελιχθεί, με στόχο να κερδίσει συμμάχους έναντι των ΗΠΑ, να ενισχύσει την εικόνα του υπερασπιστή του ελεύθερου εμπορίου και να τονώσει την εσωτερική κατανάλωση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, το Πεκίνο ετοιμάζεται να μειώσει, ακόμη και εντός του Οκτωβρίου, τον μέσο όρο των δασμών που επιβάλλει στα εισαγόμενα προϊόντα.

Ο μέσος όρος των δασμών που επιβάλλει η Κίνα στα εισαγόμενα προϊόντα είναι σήμερα 9,8%, ενώ ο μέσος όρος στις ΗΠΑ ήταν 3,4% το 2017 και στην Ευρωπαϊκή Ενωση 5,2%. Προς το παρόν δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το πόσο σκοπεύει να μειώσει το Πεκίνο τους δασμούς, ούτε ποια προϊόντα θα αφορά. Ωστόσο, εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία, θα πρόκειται για νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Ελάχιστοι από τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Ε.Ε. και η Ιαπωνία, διαφωνούν επί της ουσίας με την πίεση που ασκεί ο Τραμπ στην Κίνα, με στόχο να ανοίξει αυτή τις αγορές της, να σταματήσει να απαιτεί τη μεταφορά εμπορικών και τεχνολογικών μυστικών από δυτικές εταιρείες και να σταματήσει να παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Αναλυτές τονίζουν ότι αυτό που έχει μπερδέψει τους συμμάχους των ΗΠΑ είναι η επιθετική τακτική που έχει υιοθετήσει ο Τραμπ έναντι πολλών εξ αυτών, όπως ο Καναδάς, το Μεξικό, η Νότιος Κορέα αλλά και η Ε.Ε., που γίνεται συχνά αντικείμενο απειλών από τον Τραμπ (δασμοί σε εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεγαλύτερος φόβος του Πεκίνου είναι να συνασπιστούν εναντίον του ΗΠΑ-Ε.Ε. και Ιαπωνία. Μειώνοντας εκ νέου τους δασμούς στις εισαγωγές, για δεύτερη φορά μετά τον Ιούλιο, το Πεκίνο προσπαθεί να ενισχύσει την εικόνα του υπερασπιστή του ελεύθερου εμπορίου. Βέβαια, σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, αν μια χώρα μειώσει τους δασμούς για εισαγωγές από μια δεύτερη χώρα, θα πρέπει να το κάνει και για όλες τις υπόλοιπες – στην περίπτωση της Κίνας και για τις εισαγωγές προϊόντων από τις ΗΠΑ. Το Πεκίνο δηλώνει ότι θέλει να ενισχύσει τις εισαγωγές, ώστε να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της χώρας, ενώ προσπαθεί να αντισταθμίσει το πλήγμα που θα δεχθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας του από τους αμερικανικούς δασμούς. Αν αυξήσει ο Τραμπ τους δασμούς στο σύνολο των εισαγωγών από την Κίνα, υπολογίζεται ότι το κινεζικό ΑΕΠ θα χάσει 1,5% το 2019. Μειώνοντας ακόμη περισσότερο τους δασμούς, η Κίνα στέλνει το μήνυμα ότι θα εξακολουθήσει να ανοίγει τις αγορές της και να μεταρρυθμίζεται, άσχετα από την έκβαση του εμπορικού πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή