ΗΠΑ: Κρίνεται η τύχη του Κάβανο

ΗΠΑ: Κρίνεται η τύχη του Κάβανο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την Κριστίν Φορντ και τους Δημοκρατικούς υποστηρικτές της στο Κογκρέσο. Η 51χρονη πανεπιστημιακός κατήγγειλε προ ημερών ότι υπέστη σεξουαλική επίθεση από τον δικαστή Μπρετ Κάβανο, υποψήφιο για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, όταν και οι δύο ήταν μαθητές λυκείου. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας για να υποστηρίξει την καταγγελία της. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ, που προεδρεύει της Επιτροπής, έστειλε επιστολή στους δικηγόρους της Φορντ με την οποία της έθεσε προθεσμία μέχρι σήμερα στις 10.00, προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν πρόκειται ή όχι να προσέλθει. H Επιτροπή προβλέπεται να συνεδριάσει τη Δευτέρα.

Προσωπική επιλογή του προέδρου Τραμπ για το ανώτατο δικαστικό αξίωμα στις ΗΠΑ, ο Μπρετ Κάβανο αρνήθηκε εξαρχής τις καταγγελίες και δήλωσε ότι θα προσέλθει για να καταθέσει. Από την πλευρά της, η Φορντ αρχικά εμφανιζόταν πρόθυμη να προσέλθει, τώρα όμως οι δικηγόροι της ζητούν να προηγηθεί έρευνα του FBI. Οι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν τους Δημοκρατικούς, που υποστηρίζουν αναφανδόν τη Φορντ, για κωλυσιεργία ώστε να μην πληρωθεί η κενή θέση του Ανωτάτου Δικαστηρίου πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο.

Εφοδος ακτιβιστών

Χθες το πρωί, περίπου 100 ακτιβιστές εισέβαλαν στο γραφείο του Τσακ Γκράσλεϊ, στο Καπιτώλιο, κραυγάζοντας «Πιστεύουμε την Κριστίν Φορντ». Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν οριακές πλειοψηφίες στα όργανα που θα αποφασίσουν την τύχη της υποψηφιότητας Κάβανο (11-10 στην Επιτροπή και 51-49 στην ολομέλεια της Γερουσίας), επομένως δεν έχουν την πολυτέλεια των αποσκιρτήσεων. Επί του παρόντος, όλοι οι γερουσιαστές τους που τοποθετήθηκαν, ακόμη και ορισμένοι που δεν συμπαθούν τον Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσαν ότι η Φορντ οφείλει να προσέλθει στην Επιτροπή.

Απρόσμενη αυτοσυγκράτηση επέδειξε, στον μέχρι τώρα χειρισμό της υπόθεσης, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος. Αν και υποστήριξε τον Κάβανο ως «εξαιρετικό άνθρωπο με αψεγάδιαστο φάκελο», απέφυγε κάθε αιχμή εναντίον της Φορντ, που θα μπορούσε να τον εκθέσει για προκατάληψη. «Θέλω πραγματικά να τη δω και να δω τι θα πει… Θέλουμε να διαθέσουμε όλον τον χρόνο που χρειάζεται», δήλωσε ο Τραμπ. Μια τακτική που αφενός μεν βοηθά τη συσπείρωση των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, αφετέρου δε αποτρέπει απώλειες ψήφων από το γυναικείο εκλογικό σώμα ενόψει της αναμέτρησης για το Κογκρέσο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή