Πρώην CEO της Google: Το ίντερνετ στο μέλλον θα χωριστεί σε αμερικανικό και κινέζικο

Πρώην CEO της Google: Το ίντερνετ στο μέλλον θα χωριστεί σε αμερικανικό και κινέζικο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στην επόμενη δεκαετία το ίντερνετ θα χωριστεί σε δύο τμήματα, ένα αμερικανικό και ένα κινεζικό προβλέπει ο πρώην CEO της Google.

Μιλώντας σε ιδιωτική εκδήλωση της επενδυτικής εταιρίας Village Global VC στο Σαν Φρανσίσκο, o Ερικ Σμιντ στάθηκε στην έντονη επιθυμία του Πεκίνου να αυξήσει μέσω διαδικτύου την πολιτική και οικονομική επιρροή της Κίνας συνδέοντας και διευκολύνοντας όλα τα είδη εμπορίου, συμπεριλαμβανομένου του ψηφιακού, μεταξύ Κίνας και χωρών της Ευρώπης, της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

«Αν δει κανείς την Κίνα, στην οποία βρέθηκα πρόσφατα, η κλίμακα  των εταιριών και των υπηρεσιών που δημιουργούνται εκεί και του πλούτου που αυτές παράγουν είναι εξωπραγματική. Το κινεζικό ιντερνετ καταλαμβάνει το μεγαλύτερο όγκο του ΑΕΠ της χώρας που ούτως η άλλως είναι ένα μεγάλο μέγεθος. Αν αντιμετωπίζουμε την Κίνα με το στυλ 'α οκ αυτοί είναι πολύ καλοί με το ίντερνετ», χάνουμε την ουσία. Νομίζω θα δούμε φανταστικές πρωτοπορίες στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Κίνας. Και υπάρχει ο κίνδυνος μαζί με αυτά τα πρωτοποριακά προϊόντα  να προκύψει και μια διαφορετική, καθεστωτική ηγεσία, με κυβερνητικούς ελέγχους,  λογοκρισία κλπ», είπε ο Σμιντ.

Οι προβλέψεις του Σμιντ έρχονται σε μια εποχή που ο διάδοχός του στο Google, ο διευθύνων σύμβουλος Σουντάρ Πιτσάι έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σχετικά με τη στρατηγική της εταιρείας στην Κίνα.

Η εταιρεία φέρεται να ετοιμάζει μια προσαρμοσμένη στα μέτρα της Κίνας εφαρμογή μηχανής αναζήτησης για φορητές συσκευές, η οποία θα μπλοκάρει κάποιες ιστοσελίδες και όρους αναζήτησης. 

Ωστόσο, ο Πιτσάι διευκρίνισε ότι το αν η Google τελικά λανσάρει ή όχι κάτι τέτοιο στη χώρα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Οι αποκαλύψεις αυτές έχουν προκαλέσει αντιδράσεις εντός της εταιρείας, από εργαζομένους που διαφωνούν με αυτό που βλέπουν ως συμβιβασμό στις απαιτήσεις της κινεζικής κυβέρνησης για λογοκρισία- τη στιγμή που, χρόνια πριν, η Google είχε εξέλθει από την κινεζική αγορά ακριβώς εξαιτίας της λογοκρισίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή