Ρίχνοντας φως στις ξεχασμένες ιστορίες της Route 66

Ρίχνοντας φως στις ξεχασμένες ιστορίες της Route 66

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δάνεισε το όνομά της σε τραγούδια και τηλεοπτικές σειρές, ενέπνευσε συγγραφείς, σκηνοθέτες και ονειροπόλους εφήβους, απέκτησε πολυάριθμα παρατσούκλια και πέρασε στην ιστορία ως «Η μητέρα όλων των δρόμων» (The Mother Road), όμως η Route 66 σπάνια αποτελεί αντικείμενο εκθέσεων.

Φέτος, οι διοργανωτές του LA County Fair αποφάσισαν να κάνουν τη διαφορά, προσκαλώντας 18 καλλιτέχνες από την ευρύτερη περιοχή του Λος Αντζελες να αποτίσουν φόρο τιμής στην περίφημη λεωφόρο και κυρίως να ρίξουν φως στις ξεχασμένες ιστορίες της. Η έκθεση «Alt 66» δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις φυλετικές και κοινωνικές μειονότητες που ακολούθησαν τη Route 66 αναζητώντας δουλειά, μια καλύτερη ζωή ή απλώς νέες εμπειρίες. Ετσι, δύο εγκαταστάσεις είναι εμπνευσμένες από τον ταξιδιωτικό οδηγό για Αφροαμερικανούς του Victor Hugo Green, ο οποίος κυκλοφορούσε κάθε χρόνο από το 1936 έως το 1966 και παρείχε πολύτιμες πληροφορίες. Αλλοι δημιουργοί επέλεξαν να εστιάσουν στη σημερινή κατάσταση του θρυλικού δρόμου, που εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 1926 και αποτέλεσε την κύρια δίοδο για όσους μετανάστευαν προς τα δυτικά έως τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Ισως όμως τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα του συνόλου είναι οι αρχειακές φωτογραφίες, που ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε άλλες εποχές: χίπηδες που κάνουν ωτοστόπ, ταμπέλες που απαγορεύουν την είσοδο σε μαύρους και Μεξικανούς, μοτέλ φωτισμένα με νέον, ατελείωτες ευθείες και φυσικά η αναγνωρίσιμη πινακίδα σήμανσης, που επίσημα παρέμεινε σε χρήση ώς το 1948, αλλά ποτέ δεν σβήστηκε από τη συλλογική μνήμη (η ιστορική Route 66, δηλαδή τα διατηρημένα τμήματα της αρχικής λεωφόρου που διέρχονται από τις πολιτείες της Αριζόνα, του Νέου Μεξικού, του Μιζούρι και του Ιλινόι, έχει υιοθετήσει τον ίδιο λογότυπο).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή