Το Κονκλάβιο (21/09/18)

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι μπορούν, φωνάζουν

Μου θύμισε το περίφημο «οι δικοί μας ψηφοφόροι δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς» των πρώτων ημερών της φρίκης των capital controls. Πολλοί απ’ όσους συριζαίους το υποστήριζαν, βέβαια, όχι μόνο είχαν τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά τους είχαν στο εξωτερικό, εξ ου και η «χαλαρότητα» επί του θέματος. Κάτι παρόμοιο νομίζω ότι εννοούσε ο Σταύρος Θεοδωράκης τις προάλλες, επαναλαμβάνοντας ότι είναι υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων. Οπως το έθεσε, «οι ίδιοι που αντιστέκονται στην ίδρυσή τους, είναι αυτοί που στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό». Και όσοι φωνάζουν υπέρ των μη κρατικών, πρόσθεσε, είναι τελικά αυτοί που δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους έξω. Αυτά ως έμμεση υπενθύμιση του τι ακριβώς είναι «ταξικό», σε εκδήλωση, όπου μετείχαν επίσης ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Νίκος Φίλης. Πάντως, ο Σταύρος χειροκροτήθηκε θερμά για τα εν λόγω σχόλια.

Αλλη γλώσσα

Στο επίσημο VIP του «Ελ. Βενιζέλος» έλαβε χώρα το χθεσινό ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Χάικο Μάας, καθώς ο πρώτος επέστρεφε από το Σάλτσμπουργκ, ενώ ο δεύτερος γυρνούσε στο Βερολίνο. Πλην της συμφωνίας των Πρεσπών που «καίει» τους Γερμανούς, συζήτησαν και για τα εσωτερικά πολιτικά, παρότι πληροφορούμαι ότι δεν έγινε καμία νύξη περί εκλογών. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνοδευόταν από τον Γιώργο Κουμουτσάκο και τον διπλωματικό του σύμβουλο Κώστα Αλεξανδρή και ο Γερμανός ΥΠΕΞ από τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα Γενς Πλότνερ και συμβούλους του. Σημειώνω ότι ο Κυριάκος μιλούσε στα αγγλικά και ο Μάας στα γερμανικά. Πάντως, ανανέωσαν το ραντεβού τους για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ποιος ξέρει… Ισως τότε να μιλήσουν την ίδια γλώσσα.

Τον «ξετίναξαν» 

Μένω στον Γερμανό, ο οποίος πέρασε και από το Προεδρικό Μέγαρο. Θυμίζω ότι κάθε φορά που υπάρχει επίσημος προσκεκλημένος εκεί, οι άνθρωποι της Προεδρίας «ξετινάζουν» βιογραφικά και δηλώσεις του επισκέπτη τους για να ξέρουν με ποιον έχουν να κάνουν. Ε, μερικά απ’ αυτά έδειξε ότι τα ήξερε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Το γεγονός δεν έμεινε ασχολίαστο, αφού ο Μάας είπε στον Πρόεδρο κάτι του τύπου «βλέπω ότι παρακολουθείτε τι λέω και είστε πλήρως ενημερωμένος». Αλίμονο…

Ειδική μεταχείριση

Λίγο αργότερα ο Μάας πήγε στο ΥΠΕΞ. Εκεί δεν μπορώ να μην υπογραμμίσω το γεγονός ότι στην αίθουσα που γίνονται οι δηλώσεις, τους Γερμανούς δημοσιογράφους που συνόδευαν τον Μάας περίμενε ένας μπουφές με κέικ και κουλουράκια. Λέω τους Γερμανούς, γιατί στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας δεν συνηθίζουν να επιφυλάσσουν τέτοια μεταχείριση μόνο στους Ελληνες εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Μερκελικά σεμινάρια

Και όμως. Στην Ευρώπη κανένας δεν ασχολείται με τη Μόρια. Δεν αναφέρομαι στα ΜΜΕ, αλλά στην επίσημη Ευρώπη. Ας πούμε, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Σάλτσμπουργκ δεν έγινε καμία νύξη για τις απαράδεκτες εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου. Υποθέτω ότι η Αγκελα Μέρκελ δεν θέλει να ξύσει κι άλλο πληγές που δεν έκλεισαν… Κατά τα λοιπά και εκεί, όπως και στη Σύνοδο του ΕΛΚ, ο Βίκτορ Ορμπαν ήταν μουδιασμένος. Λογικό μετά την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο. Πιο μετριοπαθής μου λένε ότι εμφανίστηκε και ο Σεμπάστιαν Κουρτς. Επισήμως, επειδή είναι ο προεδρεύων της Ενωσης. Στην πραγματικότητα νομίζω επειδή η Γερμανίδα καγκελάριος του έχει κάνει ειδικά σεμινάρια.

Αντεπίθεση

Ευρεία σύσκεψη της Ν.Δ. χθες στη Βουλή για τη μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στους δήμους που προανήγγειλε ο Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ. Για την ακρίβεια, αντικείμενο της σύσκεψης ήταν πώς η Πειραιώς θα αντεπιτεθεί στη γνωστή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να διαστρεβλώνει και αυτή την εξαγγελία. Εξειδικεύοντας, όπως και θα γίνει οσονούπω.

Ενοχλήσεις…

Χθες σας περιέγραψα με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τι διημείφθη στην περίφημη εκδήλωση του think tank των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών «Φρίντριχ Εμπερτ» στην Αθήνα με πρωταγωνιστή τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν και εξαγριωμένους Πασόκους που έσπευσαν να του θυμίσουν τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση και τους «τραμπούκιζε» ως «γερμανοτσολιάδες». Μπροστάρης ήταν ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Σημειώνω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κεγκέρογλου καλείται να παίξει ρόλο «κράχτη», εξ ου και πληροφορούμαι ότι η υπερβολικά συχνή και σε υψηλά ντεσιμπέλ έκθεσή του έχει αρχίσει να ενοχλεί κάποιους «νεοπασόκους» (κατά τον χαρακτηρισμό πηγής μου που νομίζω ότι εννοεί τους προερχόμενους από τη ΔΗΜΑΡ). Δεν ξέρω αν εδώ ισχύει το όσα δεν φτάνει η αλεπού…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή