Το εθνικό μας σπορ σε ξένα γήπεδα

Το εθνικό μας σπορ σε ξένα γήπεδα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξανέστη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «δεν χάνει ευκαιρία να δυσφημεί την Ελλάδα στο εξωτερικό», λόγω δηλώσεων του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Τετάρτη. Λίγες ημέρες νωρίτερα, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μέλλον της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θεώρησε πρέπον να επιτεθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας του. Αυτό δεν συγκίνησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Και έτσι συνεχίστηκε το παραδοσιακό σπορ των Ελλήνων πολιτικών να κατηγορούν αλλήλους μπροστά σε ξένους, με στόχο να κερδίσουν επιρροή στο εξωτερικό και τις εντυπώσεις στο εσωτερικό. Δεν υπολογίζουν τη ζημία που αυτό προκαλεί στην αξιοπιστία της χώρας.

Αυτόν τον συνδυασμό κυνισμού και παιδικής μοχθηρότητας επισήμανε ο Ελβετός Ιωάννης Γαβριήλ Εϋνάρδος, σε επιστολή που έγραψε το 1832 για να στείλει στον Οθωνα, τον νεαρό Βαυαρό πρίγκιπα που οι Μεγάλες Δυνάμεις μόλις είχαν επιλέξει ως πρώτο Ελληνα βασιλιά. «Αι πληγαί της Ελλάδος είναι οι αρχηγοί της» γράφει ο φιλέλληνας τραπεζίτης, σύμφωνα με τον Σπύρο Μαρκεζίνη. «Απαντες είναι ικανότατοι εις το να προβάλλουν τον εαυτόν των και να εκμηδενίζουν τους αντιπάλους τους με εκθέσεις πλήρεις υπερβολών». Η ελληνική Ιστορία επιβεβαίωσε επανειλημμένως αυτή την ωμή παρατήρηση του Εϋνάρδου (ο οποίος έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στην ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας). Μόνο τα τελευταία χρόνια, η «απογραφή» με την οποία η κυβέρνηση Καραμανλή επιχείρησε να αποδείξει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κρύψει χρέη είχε ως αποτέλεσμα τη μετέπειτα οργή όσων ήθελαν να πιστέψουν (λανθασμένα) ότι η Ελλάδα εισήλθε στην Ευρωζώνη βάσει πλαστών στοιχείων. Η πεποίθηση αυτή όπλισε τα χέρια ξένων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, καθώς και ψηφοφόρων, που ήθελαν την «τιμωρία» των Ελλήνων. Επίσης, η δήλωση του Γεωργίου Α. Παπανδρέου ότι η Ελλάδα είναι μια διεφθαρμένη χώρα ενίσχυσε το μέτωπο δυσπιστίας εναντίον της. Στη διάρκεια της κρίσης, ο τρόπος που τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνέχισαν να υπονομεύουν τις προσπάθειες διαχείρισής της έδειξαν ότι οι κακές συνήθειες δεν άλλαξαν – με τη δυσλειτουργία του ελληνικού συστήματος συχνά να προβάλλεται σε διεθνή ζωντανή μετάδοση.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα «αλληλοκαρφώματα» που «δυσφημούν» την Ελλάδα, είναι και οι εμμονές σε ανεκδιήγητες πρακτικές, όπως ο παράλογος διωγμός του Ανδρέα Γεωργίου, όπως η ανοχή σε κάθε λογής μπαχαλάκηδες και η προνομιακή μεταχείριση ενός συγκεκριμένου κατάδικου, όπως η αποτυχία στο μεταναστευτικό, όπως η αδυναμία των πολιτικών να πετύχουν την ελάχιστη συνεννόηση μπροστά σε εθνικούς κινδύνους. Αυτά δυσφημούν την Ελλάδα στο εξωτερικό. Με αυτά τρίβουν τα μάτια τους οι ξένοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή