Αποκαλύφθηκε το σχέδιο των Ρώσων να φυγαδεύσουν τον Ασάνζ

Αποκαλύφθηκε το σχέδιο των Ρώσων να φυγαδεύσουν τον Ασάνζ

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Guardian έφερε στο φως το σχέδιο της Ρωσίας να φυγαδευθεί ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μυστικές επαφές στη Βρετανική πρωτεύουσα, με άτομα του περιβάλλοντος του Τζούλιαν Ασάνζ, είχαν πέρυσι Ρώσοι διπλωμάτες, με σκοπό να βολιδοσκοπήσουν τη δυνατότητα να τον βοηθήσουν να φύγει από το Λονδίνο.

Στο αρχικό σχέδιο ο Ασάνζ θα έβγαινε λαθραία με κάποιο όχημα που θα έφερε διπλωματικές πινακίδες από το κτίριο της πρεσβείας του Ισημερινού και θα μεταφερόταν σε άλλη χώρα με τελικό προορισμό τη Ρωσία, όπου δεν θα κινδύνευε να εκδοθεί στις ΗΠΑ, ωστόσο κρίθηκε ριψοκίνδυνο και εγκαταλείφθηκε. 

Όπως αναφέρει ο Guardian, το συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο καταστρώθηκε την παραμονή Χριστουγέννων του 2017, μετά την αποτυχημένη απόπειρα των αρχών του Ισημερινού να χορηγήσει επίσημο διπλωματική στάτους στον Ασάνζ.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι οι αποκαλύψεις περί εμπλοκής Ρώσων αξιωματούχων στα σχέδια αυτά εγείρουν νέα ερωτηματικά για τις σχέσεις του Κρεμλίνου με τον Ασάνζ, ο οποίος εμπλέκεται στην εν εξελίξει έρευνα των ΗΠΑ για ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Guardian αναφέρει ότι σύνδεσμος του Ασάνζ με τη Ρωσία ήταν ο πρώην πρόξενος του Ισημερινού στο Λονδίνο, ότι το Κρεμλίνο ήταν πρόθυμο να στηρίξει το σχέδιο φυγάδευσης στη Ρωσία κι ότι ρόλο μεσάζοντα έπαιξε ένας Ρώσος επιχειρηματίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Ισημερινού δεν σχολίασε το δημοσίευμα ενώ η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο έκανε λόγο για «Fake news».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή