Ένα μανταλάκι στο ποτήρι μου!

Ένα μανταλάκι στο ποτήρι μου!

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικροσκοπικά, φινετσάτα μανταλάκια, βγαλμένα λες από κουκλόσπιτα, εμφανίζονται στα ποτήρια του κοκτέιλ συγκρατώντας με ευγένεια όλα τα διακοσμητικά –και όχι μόνο– του ποτού: κλωναράκια αρωματικών, λουλούδια, φλούδες εσπεριδοειδών, ξυλάκια κανέλας… Αμέσως το κοκτέιλ αποκτά μια αφηγηματική διάσταση. Το ξύλινο μανταλάκι από το σκοινί της μπουγάδας γίνεται αντικείμενο από το ταξίδι του Γκιούλιβερ στη Χώρα των Νάνων, μετατρέποντας το ποτό σε νησίδα συνειρμών και αναμνήσεων.

Όχι, όχι! διαφωνούν οι επαΐοντες. Το μανταλάκι στα κοκτέιλ δεν παίζει απλώς διακοσμητικό ρόλο, είναι σαφέστατα λειτουργικό. Κρατάει τα διάφορα αρωματικά στη σωστή τους θέση, έτσι ώστε να προσφέρουν στο ποτό την αρωματική διάσταση που πρέπει, διατηρώντας συγχρόνως τη φρεσκάδα της εμφάνισής τους. Γιατί πραγματικά είναι λίγο θλιβερά τα φρέσκα αρωματικά όταν μετά από λίγα λεπτά μουλιάσουν μέσα στο ποτό… Επίσης τα στερεωμένα στα μανταλάκια «υλικά» κάνουν το κοκτέιλ

διαδραστικό. Μπορείς να τα μετακινήσεις, να τα αφαιρέσεις εντελώς, κάτι που αλλιώς θα έπρεπε να κάνεις με τα δάχτυλά σου, ή να τα απελευθερώσεις να κολυμπήσουν! Εδώ θέλω να συμπληρώσω και κάτι πολύ σημαντικό: δεν είσαι υποχρεωμένος σε κάθε γουλιά να πρέπει να απωθείς τη φλούδα του λεμονιού ή το φυλλαράκι του βασιλικού που έρχεται στο στόμα σου. Μανταλάκια στα κοκτέιλ, λοιπόν! Δεν είναι μόδα! Είναι λειτουργικότητα!

Βασιλικός θα γίνω… 

Tο Gin Basil Smash μπορεί να είναι ένα κοκτέιλ που μοσχοβολάει Μεσόγειο, γεννήθηκε όμως σε ένα μπαρ στο Αμβούργο, στο Le Lion, που θεωρείται από τους gin lovers η Μέκκα του τζιν, με αδιαμφισβήτητο… προφήτη τον

διεθνή τζιν-σταρ Jorg Meyer. Tο Gin Basil Smash πρωτοεμφανίστηκε στο Le Lion το 2008, ξεκινώντας έτσι την επιτυχημένη διεθνή του καριέρα, και είναι σήμερα ένα iconic κοκτέιλ. 

Είναι ένα απλό κοκτέιλ, που εγκλωβίζει το ελληνικό καλοκαίρι στο ποτήρι μας. Η αυθεντική συνταγή:

Συστατικά

60 ml τζιν (το «λεμονάτο» monkey 47 ταιριάζει τέλεια!)

1/2 λεμόνι

μία χούφτα φύλλα βασιλικού με τα κοτσάνια

10-20 ml σιρόπι ζάχαρης, ανάλογα με το γούστο μας

Σε ένα σέικερ βάζουμε τον βασιλικό και το λεμόνι και τα συνθλίβουμε με ένα ξύλινο muddler. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, άφθονο πάγο και χτυπάμε δυνατά 10-15 φορές. Σουρώνουμε με λεπτό σουρωτήρι σε ένα γεμάτο πάγο χαμηλό ποτήρι (tumbler) και σερβίρουμε.

Tip: Τα κοτσάνια δίνουν το ωραίο πράσινο χρώμα στο ποτό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή