ΕΕΤ στις Βρυξέλλες: Θετικές εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα – Επιβάλλεται η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

ΕΕΤ στις Βρυξέλλες: Θετικές εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα – Επιβάλλεται η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες, με Επιτρόπους και ανώτερα στελέχη της ΕΕ πραγματοποίησαν και φέτος στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Νικόλαος Καραμούζης, οι αντιπρόεδροι αυτού Γεώργιος Χαντζηνικολάου, Κώστας Μιχαηλίδης, Βασίλειος Ράπανος και η γγ της ΕΕΤ Χαρούλα Απαλαγάκη.

Στις συναντήσεις, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), συζητήθηκαν η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο τραπεζικό σύστημα προς την κατεύθυνση της επιστροφής στην κανονικότητα τα τελευταία χρόνια, αλλά και η βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο επισημάνθηκε ότι σημαντικά προβλήματα και προκλήσεις παραμένουν. 

Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε ότι επιβάλλεται η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, της δημοσιονομικής σταθερότητας και των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, ενώ είναι αναγκαία η δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος παραγωγικής και επενδυτικής ώθησης και προσέλκυσης σημαντικών ξένων κεφαλαίων, ώστε να επιστρέψει η χώρα σε ισχυρούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και να ανακτηθεί πλήρως η εμπιστοσύνη των αγορών.

Να σημειωθεί ότι η ΕΕΤ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες, σήμερα, με τον επίτροπο Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων πόρων Γκίντερ Έτιγκερ και τον επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων Πιερ Μοσκοβισί, τον Γενικό Διευθυντή του Συμβουλίου αρμόδιο για Οικονομικά θέματα και Ανταγωνιστικότητα Κάρστεν Πίλαθ και τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή και εκπρόσωπο Τύπου της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.

Θετικές εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Η ΕΕΤ ενημέρωσε τους συνομιλητές της για τις θετικές εξελίξεις που συντελούνται στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, μετά από μια μακρά περίοδο κρίσης, ιδίως τη σημαντική βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, με επιταχυνόμενη επιστροφή καταθέσεων, τον σχεδόν μηδενισμό του δανεισμού των τραπεζών από τον ELA και τη βελτιούμενη πρόσβαση στις αγορές, τη διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας, την αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης, την επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ΝΡΕs, της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος αναδιάρθρωσης μέχρι το τέλος 2018 και τον σημαντικό νομοθετικό και θεσμικό εκσυγχρονισμό του τραπεζικού πλαισίου που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη εξομοίωσης των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης με τους αντίστοιχους που ισχύουν στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο ενώ θα πρέπει, επίσης, να προετοιμαστεί η διαδικασία πλήρους απεμπλοκής του τραπεζικού τομέα από την κρατική και επίσημη στήριξη.

Η ΕΕΤ, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να καταθέτει προτάσεις, να ενημερώνει και να συνεργάζεται αρμονικά με φορείς εντός και εκτός Ελλάδος, προς την κατεύθυνση της σταθερής βελτίωσης των συνθηκών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, την επιστροφή του στην κανονικότητα και την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, διότι η αναβάθμιση των προοπτικών της χώρας και η ανάκτηση της πλήρους αξιοπιστίας της, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι υπόθεση όλων μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή