Guardian για Σκιάθο: Κουτιά στο αεροδρόμιο προτρέπουν τουρίστες να επιστρέψουν βότσαλα

Guardian για Σκιάθο: Κουτιά στο αεροδρόμιο προτρέπουν τουρίστες να επιστρέψουν βότσαλα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian καταγράφει τα μέτρα που αναγκάζονται να πάρουν οι κάτοικοι της Σκιάθου για να αποτρέψουν την περαιτέρω αλλοίωση της παραλίας Λαλάρια, ζητώντας μεταξύ άλλων από τους τουρίστες να επιστρέψουν τα βότσαλα που έχουν πάρει μαζί τους.

Στο άρθρο υπό τον τίτλο, «Το νησί του Mamma Mia ρωτά τους τουρίστες: Θέλετε να επιστρέψετε τα βότσαλά σας;», αναφέρει ότι η Σκιάθος χάνει τα ολοστρόγγυλα βότσαλά της πολύ γρήγορα γεγονός που οδήγησε τους ντόπιους να διεξάγουν εκστρατεία για να σώσουν την παραλία από τους τουρίστες, που παίρνουν τις μαρμάρινες πέτρες του νησιού. Ειδικότερα, τοποθέτησαν κουτιά στο αεροδρόμιο του νησιού με το οποίο ζητούν από τους τουρίστες να επιστρέψουν τα περίφημα βότσαλα.

Guardian για Σκιάθο: Κουτιά στο αεροδρόμιο προτρέπουν τουρίστες να επιστρέψουν βότσαλα-1

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.

«Αυτήν την εβδομάδα, εμφανίστηκαν στο αεροδρόμιο της Σκιάθου κουτιά με τον τίτλο "Κουτί με βότσαλα της παραλίας Λαλάρια"», αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα. «Δεν είχαμε άλλη επιλογή.», δήλωσε ο Θοδωρής Τζούμας, επικεφαλής του Πολιτιστικού Συλλόγου της Σκιάθου στο Guardian. «Η παραλία Λαλάρια μπορεί να μην έχει υποστεί κατολίσθηση, όμως η ανθρώπινη παρέμβαση είναι τέτοια που η φυσική της ομορφιά καταστρέφεται με ανησυχητικό ρυθμό», υπογραμμίζει το σχετικό δημοσίευμα. 

Παράλληλα, οι τοπικές αρχές έχουν ανακοινώσει πρόστιμα μέχρι και 1.000 ευρώ για τους τουρίστες που εντοπίζονται να έχουν στην κατοχή τους τα βότσαλα από την παραλία. Αισιόδοξος για την αποδοτικότητα του εν λόγω μέτρου εμφανίζεται στη βρετανική εφημερίδα ο κ. Τζούμας. «Η εμφάνιση των κουτιών τιμιότητας -μετά την απειλή των προστίμων – μπορεί να δουλέψει. Είμαστε ευχάριστα έκπληκτοι με το αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Τζούμας.

Αφίσες σε πλοία και πινακίδες σε παραλίες του νησιού επίσης ενημερώνουν τους επισκέπτες του νησιού, ενώ τους προτρέπουν να «παίρνουν φωτογραφίες και όχι τα βότσαλα».

Guardian για Σκιάθο: Κουτιά στο αεροδρόμιο προτρέπουν τουρίστες να επιστρέψουν βότσαλα-2

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, οι αξιωματικοί της ακτοφυλακής έχουν αρχίσει επίσης επιθεωρήσεις καθώς οι τουρίστες αποβιβάζονται από βάρκες που εκτελούν καθημερινά κρουαζιέρες στην παραλία Λαλάρια, η οποία είναι προσβάσιμη μόνο δια θαλάσσης. «Καπετάνιοι προειδοποιούν με μεγάφωνα», γράφει ο Guardian. Ακόμη, οιθ υπεύθυνοι του αεροδρομίου της Σκιάθου έχουν διαμαρτυρηθεί για την ανεξήγητα μεγάλη ποσότητα βοτσάλων που ανακαλύφθηκαν στις αποσκευές των ταξιδιωτών.

Πάντως, η καταστροφή της παραλίας δεν οφείλεται μόνο στους τουρίστες. «Ντόπιοι επίσης παίρνουν βότσαλα για τον κήπο τους και για να φτιάξουν μωσαϊκά πατώματα στο σπίτι τους. Η φύση δεν μπορεί να ακολουθήσει το ρυθμό αναπλήρωσης από τα βότσαλα που εξαφανίζονται», δήλωσε στην εφημερίδα η εκπρόσωπος του Δήμου, Αθηνά Παπαγεωργίου. 

Τέλος, σύμφωνα με τον Gυardian η παραλία Λαλάρια, άρχισε να γίνεται γνωστή τη δεκαετία του 1980 εξαιτίας των κρυστάλινων νερών τους, ενώ η δημοφιλία της εκτοξεύθηκε όταν οι παραγωγοί της ταινίας «Mamma Mia» επέλεξαν την Σκιάθο ως ένα από τα μέρη που θα γίνονταν τα γυρίσματα. Μάλιστα πολλοί τουρίστες πήγαν στο νησί για να παντρευτούν ή για να ανανεώσουν τους όρκους τους.

Πηγή: THE GUARDIAN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή