Καλοκαίρι 4,66 δισ. ευρώ για μεταγραφές

Καλοκαίρι 4,66 δισ. ευρώ για μεταγραφές

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική άνοδο σημείωσαν φέτος οι διασυνοριακές μεταγραφές παγκοσμίως, καθώς στους πρώτους οκτώ μήνες του έτους διακινήθηκαν 11,5% περισσότερα χρήματα μεταξύ ομάδων για μετακινήσεις παικτών με συμβόλαιο από ό,τι σε ολόκληρο το 2017, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της FIFA. Ωστόσο, στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης φάνηκε να σταματά ο καλπασμός αύξησης δαπανών των προηγούμενων ετών. Τη σκυτάλη στην κούρσα αυτή έχουν πάρει Σαουδάραβες και Κινέζοι.

Το φετινό καλοκαίρι δαπανήθηκαν παγκοσμίως 4,66 δισ. ευρώ, φέρνοντας το σύνολο των διεθνών μεταγραφών στα 6,09 δισ. ώς την 1η Σεπτεμβρίου. Από αυτά, το 77,5% αφορούσε σε μετακινήσεις προς Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία, παρότι αυτές ήταν σε αριθμό λιγότερες από το 20% του παγκόσμιου συνόλου.

Τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα αύξησαν τον αριθμό των εισερχόμενων ποδοσφαιριστών από το εξωτερικό κατά 10, ή 0,6%, αυτό το καλοκαίρι, φθάνοντας τους 1.629, αλλά από αυτούς μόνο οι 564 κόστισαν για να παραχωρηθούν από τις προηγούμενες ομάδες τους, δηλαδή 40 λιγότεροι από ό,τι το 2017. Αντιθέτως, οι παίκτες που μεταγράφηκαν σε Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία χωρίς την καταβολή χρημάτων στις ομάδες τους αυξήθηκαν κατά 50, στους 1.065. Για πέμπτο συνεχόμενο καλοκαίρι οι δαπάνες για εισαγωγή ποδοσφαιριστών στην Αγγλία ξεπέρασαν το 1 δισ. δολ. (φέτος κυμάνθηκαν στα 1,23 δισ. ευρώ), ωστόσο υπήρξε μια μάλλον απροσδόκητη κάμψη κατά 21,9 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, από το 1,25 δισ. ευρώ το 2017 στο 1,23 δισ. ευρώ φέτος. Να τονιστεί εδώ ότι από φέτος η μεταγραφική περίοδος ήταν συντομότερη στην Αγγλία, καθώς ολοκληρώθηκε στις 9 Αυγούστου.

Τη δεύτερη θέση στον πίνακα σχετικών δαπανών πήρε με άνεση η Ιταλία, αφού η αύξηση του ανταγωνισμού των διοικήσεων, με την είσοδο και φρέσκου ασιατικού χρήματος οδήγησε σε αύξηση 74,7% ετησίως των εξόδων για παίκτες από το εξωτερικό, στα 883 εκατ. ευρώ. Και δεν ήταν μόνο η μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Γιουβέντους…

Ανοδο, και μάλιστα κατά 42,2% σημείωσε και η Ισπανία, φέρνοντας τις δαπάνες της στα 823,6 εκατ. ευρώ, ποσό-ρεκόρ για τη χώρα με βάση τα στατιστικά της FIFA. Αντίθετα, πολύ μεγάλη πτώση από το 2017 εμφάνισε η Γαλλία, ύψους 37,4% στα 359 εκατ. ευρώ, προφανώς διότι οι Γάλλοι εμπιστεύονται όλο και περισσότερο τους δικούς τους ποδοσφαιριστές. Πτώση και για τη Γερμανία, της τάξεως του 31,1%, στα 335,4 εκατ. ευρώ.

Η πιο εντυπωσιακή αλλαγή, όμως, έρχεται εκτός των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων, με την αλματώδη αύξηση στις δαπάνες από τις σαουδαραβικές ομάδες, αλλά και συλλόγους από πιο μικρά πρωταθλήματα. Συγκεκριμένα, οι ομάδες της Σαουδικής Αραβίας σχεδόν εξαπλασίασαν μέσα σε έναν χρόνο τις δαπάνες τους για αγορές παικτών με συμβόλαιο από το εξωτερικό, αφού ξόδεψαν φέτος το καλοκαίρι 485,4% περισσότερα χρήματα, φθάνοντας στα 130,3 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό έφερε την ασιατική χώρα στην έκτη θέση παγκοσμίως, με σαφή τάση για περαιτέρω άνοδο, ώστε σε μερικά χρόνια να απειλήσει και την πρώτη πεντάδα.

Στην έβδομη θέση κατατάχθηκε το Βέλγιο με την πολύ σημαντική αύξηση του 54% σε μεταγραφικές δαπάνες που έφτασαν τα 109,9 εκατ. ευρώ. Η Πορτογαλία έπεσε δύο θέσεις, στην όγδοη, φέτος λόγω μείωσης του δαπανηθέντος ποσού κατά 1,1% σε ετήσια βάση με το σύνολο στα 73,2 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η Ολλανδία στην ένατη θέση με 72,7 εκατ. ευρώ και αύξηση 11,6%, και η άλλη μεγάλη ανερχόμενη δύναμη στις μεταγραφικές δαπάνες, η Κίνα, στη 10η θέση.

Οι κινεζικοί σύλλογοι, παρά τους περιορισμούς που έχει θέσει η κινεζική ομοσπονδία στις μετακινήσεις αλλοδαπών ποδοσφαιριστών, υπερδιπλασίασαν τα χρήματα που είχαν δώσει το καλοκαίρι του 2017, και με 105,2% αύξηση έφτασαν τα 70,1 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τώρα τις πωλήσεις παικτών σε συλλόγους εκτός συνόρων, η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία είναι με διαφορά πρώτη, αφού οι σύλλογοί της εισέπραξαν τα διπλάσια από όσα δαπάνησαν: Με εισπράξεις 714,3 εκατ. ευρώ είναι πολύ μπροστά από τη δεύτερη σε μεταγραφικά έσοδα Ισπανία (613,8 εκατ. ευρώ). Ακολουθούν η Αγγλία με 479,5 εκατ. ευρώ, η Γερμανία με 415,2 εκατ. ευρώ (αλλά και με πλεόνασμα σχεδόν 80 εκατ.), και η Ιταλία με 357,6 εκατ. ευρώ.

Ενα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο για τη Γαλλία είναι ότι είναι η μόνη χώρα από τις πέντε μεγάλες όπου η μέση ηλικία των εισαγόμενων ποδοσφαιριστών είναι μεγαλύτερη από αυτή των εξαγόμενων (24 έτη, 1 μήνας έναντι 23 ετών, 7 μηνών).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή