Συνέχεια κοινών περιπολιών σε Ιντλίμπ, Μανμπίτζ

Συνέχεια κοινών περιπολιών σε Ιντλίμπ, Μανμπίτζ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να κρατήσει τις δύσκολες ισορροπίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας επιχειρεί η Τουρκία, στην προσπάθειά της να θωρακίσει τις θέσεις της στον συριακό Βορρά και να ακυρώσει τις βλέψεις του κουρδικού στοιχείου για αυτονομία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στην Αγκυρα, ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι η χώρα του συνεργάζεται εντατικά με τη Ρωσία για την υλοποίηση της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην περιοχή του Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία. Την απόφαση για τη δημιουργία της ζώνης, που θα διαχωρίσει τον συριακό στρατό από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, έλαβαν την περασμένη Δευτέρα στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας οι πρόεδροι των δύο χωρών, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν.

Την πρόοδο σε αυτό το μέτωπο επιβεβαίωσε και ο Σεργκέι Λαβρόφ. Στη διάρκεια επίσκεψής του στο Σεράγεβο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του και η Τουρκία συμφώνησαν για τα όρια της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, απ’ όπου θα πρέπει να αποχωρήσουν οι ακραίοι αντικαθεστωτικοί, μαζί με τον βαρύ οπλισμό τους, μέχρι τις 20 Οκτωβρίου. Στις ίδιες δηλώσεις, ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι η βασική απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας προέρχεται από την αμερικανική παρουσία στα ανατολικά του Ευφράτη. Οι Αμερικανοί διατηρούν σε αυτές τις περιοχές, που ελέγχονται από τους Κούρδους, περιορισμένο αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων.

Η συνεργασία των Αμερικανών με τους Κούρδους παραμένει ένα από τα πλέον ακανθώδη προβλήματα στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Αγκυρας. Χθες, ο Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι οι κοινές περιπολίες ΗΠΑ – Τουρκίας στη στρατηγικής σημασίας κωμόπολη του Μανμπίτζ, στη βόρεια Συρία, θα αρχίσουν σύντομα. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να προσθέσει ότι «η συνεχιζόμενη συνεργασία των ΗΠΑ με την (κουρδική πολιτοφυλακή) YPG αποτελεί αιτία σοβαρής ανησυχίας».

Στο μεταξύ, στρατιωτικός αξιωματούχος στο Τελ Αβίβ δήλωσε ότι η υψηλού επιπέδου ισραηλινή αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε τη Μόσχα παρείχε πλήρη στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι η χώρα του δεν είχε καμία ευθύνη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους Il-20 πάνω από τις συριακές ακτές, την περασμένη Δευτέρα. Δεν υπήρξε σχόλιο από ρωσικής πλευράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή