Guardian: «Διάσωση» Ασάντζ σχεδίαζε η Μόσχα

Guardian: «Διάσωση» Ασάντζ σχεδίαζε η Μόσχα

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ρώσοι διπλωμάτες προσπάθησαν να βοηθήσουν πέρυσι τον Τζούλιαν Ασάντζ να διαφύγει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου έχει εγκλωβιστεί την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε χθες η βρετανική εφημερίδα Guardian. Τελικός προορισμός του Ασάντζ θα ήταν η Ρωσία.

Ο Ασάντζ, ιδρυτής της οργάνωσης WikiLeaks, έχει δημοσιεύσει διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ, επισύροντας την οργή της Ουάσιγκτον. Προ πενταετίας κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου ζήτησε και έλαβε άσυλο, αλλά οι βρετανικές αρχές αρνήθηκαν και εξακολουθούν να αρνούνται να εγγυηθούν την αβλαβή διέλευσή του. Τον Μάρτιο, μετά την κυβερνητική αλλαγή στον Ισημερινό, η κυβέρνηση του νέου προέδρου Λένιν Μορένο έκοψε τη σύνδεση του Ασάντζ στο Διαδίκτυο και του απαγόρευσε να δέχεται επισκέψεις. Πολύ πριν συμβεί αυτό, η υπόθεση του Ασάντζ είχε χαρακτηριστεί «αυθαίρετη κράτηση» από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Νομίζω ότι είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι ο Ασάντζ κρατείται αυθαίρετα εδώ και περίπου οκτώ χρόνια, επειδή δημοσίευσε αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Βρετανία θα μπορούσε να βάλει τέρμα σε αυτή την κατάσταση τώρα, δίδοντας εγγυήσεις ότι ο Ασάντζ δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ», είπε η συνήγορός του, Μελίντα Τέιλορ. Την τριετία πριν καταφύγει στην πρεσβεία, ο Ασάντζ αντιμετώπιζε δικαστικές περιπέτειες λόγω καταγγελιών για σεξουαλικές επιθέσεις στη Σουηδία, αδικήματα τα οποία έχουν πλέον παραγραφεί. Η Βρετανία εξακολουθεί να ζητεί τη σύλληψή του γιατί τότε είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς του όρους, ώστε να καταφύγει στην πρεσβεία. Μία από τις πηγές του Guardian υποστήριξε ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης του Ασάντζ από την πρεσβεία είχε προγραμματισθεί για τα Xριστούγεννα του 2017, αλλά απέτυχε καθώς η Βρετανία αρνήθηκε να του αναγνωρίσει διπλωματική ιδιότητα, όπως είχε ζητήσει το Εκουαδόρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή