Σεβασμό αξιώνει από τις Βρυξέλλες η Τερέζα Μέι

Σεβασμό αξιώνει από τις Βρυξέλλες η Τερέζα Μέι

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρό μήνυμα προς τους ηγέτες της Ε.Ε. έστειλε χθες η Τερέζα Μέι, μία μέρα μετά την άγονη κατάληξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, που χαρακτηρίστηκε «ταπεινωτική» για την πρωθυπουργό της Βρετανίας από τα μέσα ενημέρωσης της χώρας της.

Σε διάγγελμά της, που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο του BBC, η Τερέζα Μέι αναγνώρισε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν οδηγηθεί σε «αδιέξοδο» και απέδωσε την ευθύνη στην άκαμπτη στάση των εταίρων της. «Σε όλη αυτή τη διαδικασία, αντιμετώπισα την Ε.Ε. με σεβασμό. Το Ηνωμένο Βασίλειο απαιτεί το ίδιο… Είναι απαράδεκτο να απορρίπτει η μία πλευρά τις προτάσεις της άλλης χωρίς αναλυτικές εξηγήσεις και εναλλακτικές προτάσεις», τόνισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να μείνει η Βόρεια Ιρλανδία στην τελωνειακή ένωση, τόνισε πως ούτε αυτή ούτε οποιοσδήποτε άλλος πρωθυπουργός θα αποδεχόταν ποτέ διχοτόμηση της χώρας. Αν και επανέλαβε ότι το καλύτερο και για τις δύο πλευρές θα ήταν να υπάρξει συμφωνία με τους «27», ξεκαθάρισε ότι προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο «διαζυγίου» χωρίς συμφωνία. «Θέλω να είμαι σαφής. Δεν πρόκειται να ανατρέψω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ούτε και να διασπάσω τη χώρα μου», κατέληξε. Προηγουμένως είχε διαβεβαιώσει τα 3 εκατομμύρια πολιτών της Ε.Ε. που ζουν στη Βρετανία ότι ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, τα δικαιώματά τους δεν πρόκειται να θιγούν. «Είσαστε φίλοι μας, γείτονές μας. Σας θέλουμε εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας το πρωθυπουργικό διάγγελμα, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι «το Brexit χωρίς συμφωνία δεν αποτελεί επιλογή» και κάλεσε τόσο την κυβέρνηση των Συντηρητικών όσο και την Ε.Ε. «να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια». Μετά το διάγγελμα της Τερέζα Μέι, η στερλίνα σημείωσε πτώση 1,5%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 15 μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή