Ιταλία: «Χαλάρωση» έναντι του εμβολιασμού

Ιταλία: «Χαλάρωση» έναντι του εμβολιασμού

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί πολλά χρόνια, το αντισυστημικό κίνημα των 5 Αστέρων στην Ιταλία σκόρπιζε τη σύγχυση σχετικά με την υποχρέωση εμβολιασμού. Ο συνιδρυτής του κόμματος έκανε μνεία στη σχέση εμβολίων και αυτισμού. Ο πολιτικός του ηγέτης έκανε εκστρατεία κατά του νόμου που κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό. Οι μυριάδες ιστοσελίδες γέμισαν με αναρτήσεις από «εμβολιο-σκεπτικιστές». Επιπλέον, εκπρόσωποι του κινήματος κατηγόρησαν τα εμβόλια για όγκους και αλλεργίες. Την περασμένη Πέμπτη, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει τα σχολεία, το κίνημα και οι εταίροι του, η Λέγκα του Βορρά, πέρασαν μέτρο που επιτρέπει στα παιδιά να παραμένουν στο σχολείο αρκεί οι γονείς να επιβεβαιώνουν ότι έχουν εμβολιαστεί ή ότι θα το πράξουν έως τον Μάρτιο. Δεν χρειάζεται ιατρική βεβαίωση.

Οι επικριτές του διατάγματος θεωρούν ότι είναι επικίνδυνο και αμιγώς πολιτικό, που θα προκαλέσει χάος στο εκπαιδευτικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο για όσους μαθητές έχουν προβλήματα στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, συνιστώντας ουσιαστικά άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία.

Μόλις πριν από ένα χρόνο τα κρούσματα ιλαράς στην Ιταλία αυξήθηκαν από 843 το 2016 σε πάνω από 5.000. Το 2017 η Ιταλία ήταν η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα σε ανά κάτοικο ρυθμό κρουσμάτων, μετά τις φτωχότερες Ρουμανία και Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το Μεξικό συνέστησε στους κατοίκους του να εμβολιαστούν προτού μεταβούν στην Ιταλία.

Η Ιταλία είναι ίσως η οξύτερη περίπτωση διάδοσης ενός άλλου ιού που απλώνεται στην Ευρώπη και τη Δύση, στο πλαίσιο της οποίας η λαϊκίστικη πολιτική, η παραπληροφόρηση και η ψευδοεπιστήμη συνδυάζονται με μια αντισυστημική διάθεση. Η νέα αυτή τάση θέλει τους ειδικούς να είναι αναξιόπιστοι. Ωστόσο οι δυνάμεις αυτές, που πυροδότησαν αυτήν την πολιτική τάση, πλέον βρίσκονται στην εξουσία στην Ιταλία και βρίσκονται αντιμέτωπες με τις συνέπειες για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών. «Ολα αυτά είναι μέρος της αντισυστημικής στροφής», λέει η πρώην υπουργός Υγείας, Μπεατρίτσε Λορεντσίν, στέλεχος της προηγούμενης κυβέρνησης, που επέβαλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό το 2017.

«Επειδή όλα θεωρούνται κάστες, ακόμη και η επιστήμη γίνεται κάστα. Η επιστήμη όμως είναι το τελευταίο προπύργιο. Οταν έχει κανείς ελαχιστοποιήσει την αυθεντία της επιστήμης, δεν υπάρχει τίποτα άλλο», προσθέτει. Αντιμέτωπη με την αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς, η προηγούμενη κυβέρνηση απαιτούσε τα παιδιά να έχουν υποβληθεί σε 10 εμβόλια προτού εγγραφούν στο σχολείο. Φέτος, το καλοκαίρι όμως η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να χαλαρώσει το μέτρο, επιβάλλοντας μια «ευέλικτη υποχρέωση» εμβολιασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή