Αμεση Ανάλυση: Moody’s και Παγκόσμια Τράπεζα «θολώνουν» το επενδυτικό αφήγημα του κ. Τσίπρα

Αμεση Ανάλυση: Moody’s και Παγκόσμια Τράπεζα «θολώνουν» το επενδυτικό αφήγημα του κ. Τσίπρα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις δημοσιεύθηκαν, από την World Bank, νέα συγκριτικά στοιχεία για το 2017 τα οποία συνηγορούν στο ότι οι (όποιες) επενδύσεις δεν θα «εκτινάξουν» το ελατήριο της ελληνικής ανάπτυξης. Τι δείχνουν ακριβώς τα στοιχεία αυτά και γιατί, αμέσως μετά, σε διάστημα λίγων ωρών δηλαδή, η Moody’sδιέψευσε τις προσδοκίες βελτίωσης της πιστοληπτική αξιολόγησης της Ελλάδας. 

Μεταξύ 214 κρατών, η World Bank εξακολουθεί να μας κατατάσσει, για το 2017, πολύ χαμηλότερα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης (και δη τα GIIPS: Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία) ως προς την επίδοση μας στον δείκτη ‘κυβερνητικής αποτελεσματικότητας’ (government effectiveness). Ο συγκεκριμένος δείκτης καταγράφει την ποιότητα των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών και τον βαθμό ανεξαρτησίας του κρατικού μηχανισμού από πολιτικές πιέσεις.

Σύμφωνα με τον δείκτη, η Ελλάδα κατέγραψε μικρή άνοδο από το 62,5 εκατοστιαίο σημείο το 2016 στο 66,4 το 2017.Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι βρισκόμαστε στην 72η θέση μεταξύ 214 κρατών (ήτοι (1-0,664) επί 214). Παραμένουμε, όμως, χαμηλότερα από την προ-ΣΥΡΙΖΑ εποχή, το 2014.Τότεείμασταν στο 69,2 εκατοστιαίο σημείο. Η δε Κύπρος, η οποία μόλις βγήκε στις αγορές με 10-ετές κόστος δανεισμού στο 2,4%, σε σχέση με το άνω του 4% στην περίπτωση της Ελλάδας, «αναρριχήθηκε» στο 79,8εκατοστιαίο σημείο το 2017.

Συνεχίζω με τον δείκτη ‘ποιότητας των θεσμών και κανονισμών’ (regulatory quality) ο οποίος καταγράφει την ικανότητα του κράτους να δημιουργεί/εφαρμόζει πολιτικές οι οποίες παροτρύνουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Το 2017, η Ελλάδα ανήλθε στο 62,9 εκατοστιαίο σημείο, έναντι του 59,1 σημείου που κατείχε το 2016. Παραμένει όμως χαμηλότερα από το 2014 οπότε και «κατείχε» το 63,9 σημείο.

Τα όποια(;) θετικά μηνύματα για τους επενδυτές ανατρέπει η επίδοση μας στην διαφθορά. Και τούτο διότι, στον δείκτη ‘αντιμετώπισης της διαφθοράς’ (control of corruption), η Ελλάδα διολισθαίνει από το 55,3 εκατοστιαίο σημείο το 2016 στο 52,4 το 2017, δηλαδή στην 102η θέση μεταξύ 214 κρατών (ήτοι (1-0,664) επί 214). Σοκαριστική επίδοση ειδικά εάν σκεφτεί κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε «σημαία» την αντιμετώπιση της διαφθοράς!

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Η λογική υποδηλώνει ότι ηMoody’s, μελετώντας (και) τους παραπάνω δείκτες, αποφάσισε να μην βελτιώσει, προς το παρόν, την πιστοληπτική μας αξιολόγηση. Συνεπώς, δεν πρέπει να περιμένουμε «θαύματα» στον τομέα των επενδύσεων αφού δύσκολα οι όποιοι επίδοξοι επενδυτές θα επενδύσουν τα κεφάλαια τους σε μια οικονομία που, σύμφωνα με την WorldBank, ακόμα και σήμερα, «θολώνει» το κλίμα για επενδύσεις. Άρα, ελλείψει ισχυρών επενδύσεων, πάλι θα παραμείνει αδρανές το ελατήριο της ελληνικής ανάπτυξης…

* O Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής και Πρόεδρος του Ερευνητικού Τομέα στο Τμήμα Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή