Η Αμοργός υποδέχεται ξανά τους απνεϊστές στο απέραντο γαλάζιο της

Η Αμοργός υποδέχεται ξανά τους απνεϊστές στο απέραντο γαλάζιο της

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια επιτυχημένη διεθνής κινηματογραφική παραγωγή μπορεί κυριολεκτικά να αλλάξει τη μοίρα ενός τόπου. Yπό μια προϋπόθεση: η πλοκή οφείλει να αναδείξει τα αυθεντικά χαρίσματά του. Η Αμοργός είχε την τύχη να συνδεθεί με τις φαντασμαγορικές υποβρύχιες σκηνές του «Απέραντου γαλάζιου», της ταινίας που διαφήμισε το 1988 τα πανέμορφα νερά της στα πέρατα του πλανήτη. Τα πλάνα έβαζαν τις Κυκλάδες σε ρόλο πρωταγωνιστικό και η μεταφορά στη μεγάλη οθόνη της πραγματικής ιστορίας δύο θρυλικών μορφών των καταδύσεων –του Ζακ Μαγιόλ και τον Εντσο Μαϊόρκα– ταίριαζε γάντι με το τοπίο. Το φιλμ του Μπεσόν προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού στις Κάννες, κέρδισε βραβείο Σεζάρ και έγινε σημείο αναφοράς στον γαλλικό κινηματογράφο.

Η Αμοργός υποδέχεται ξανά τους απνεϊστές στο απέραντο γαλάζιο της-1

Ζαν-Μαρκ Μπαρ και Ζαν Ρενό, που υποδύθηκαν τους δύο θρυλικούς καταδύτες.

Πέρασαν ήδη 30 χρόνια από τότε, όμως η ευεργετική αύρα κρατά ακόμα. Απόδειξη είναι η αυξημένη συμμετοχή στη 2η διοργάνωση του «Authentic Big Blue», που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες. Πρόκειται για ένα τουρνουά ελεύθερης κατάδυσης που ξεκίνησε πέρυσι και αμέσως βρήκε ανταπόκριση. Μερικοί από τους κορυφαίους απνεϊστές του πλανήτη θέλησαν να καταδυθούν στον βυθό της Αμοργού, όπως ακριβώς οι κινηματογραφικοί ήρωες.

Οπως και πέρυσι, το αγωνιστικό τμήμα θα γίνει στην παραλία της Αγίας Αννας, με θέα τη Χοζοβιώτισσα, ένα μέρος με ιδιαίτερο συμβολισμό για τους λάτρεις της ταινίας. Το βάθος φτάνει περίπου τα 150 μέτρα. Η θερμοκρασία της επιφάνειας του νερού προβλέπεται στους 24° C-25° C, με ορατότητα περίπου στα 30-40 μέτρα. Η έναρξη του τουρνουά έχει γίνει ήδη από την περασμένη Κυριακή, ενώ η λήξη του προγραμματίζεται για αύριο. Οι διοργανωτές επέλεξαν τον Σεπτέμβριο ως ένα μήνα που έχουν περάσει τα μπουρίνια, με ήρεμες θάλασσες και λιγότερη ζέστη. Η ασφάλεια του αγώνα περιλαμβάνει σύστημα γρήγορης ανέλκυσης με αντίβαρο. Ο δύτης παρακολουθείται σε όλη τη διάρκεια της βουτιάς από σόναρ υψηλής ανάλυσης ενώ κάθε ζώνη αγώνα διαθέτει τρεις δύτες ασφαλείας. Το Authentic Big Blue, προσφέρει τη δυνατότητα σε όσους θέλουν –έως 50 άτομα τη φορά– να δουν από κοντά την ιεροτελεστία της κατάδυσης, να επιβιβαστούν στο παραδοσιακό καΐκι και να βρεθούν δίπλα στα μεγάλα ονόματα του αθλήματος. 

Η Αμοργός υποδέχεται ξανά τους απνεϊστές στο απέραντο γαλάζιο της-2

Αθλητές από όλο τον κόσμο βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο νησί.

Η διοργάνωση έχει ακόμα μια ενδιαφέρουσα πτυχή που αφορά την τοπική γαστρονομία. Για μια εβδομάδα οι συμμετέχοντες στο τουρνουά και οι συνοδοί τους έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την κουζίνα των Μικρών Κυκλάδων και τον τοπικό οίνο αλλά και να δουν και τον τρόπο ζωής στο νησί μακριά από τα τουριστικά στερεότυπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή