Αποψη: Αντιδράσεις και μακροπρόθεσμα συμφέροντα

Αποψη: Αντιδράσεις και μακροπρόθεσμα συμφέροντα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη σταθερότητα να αποτελεί το ζητούμενο στην περιοχή των Βαλκανίων, η Δύση έχει στραμμένο το βλέμμα στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ. Δημοσκοπικά φαίνεται υπερισχύει η υπερψήφιση του «Ναι», ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για πληθώρα εσωτερικών μεθοδεύσεων που στοχεύουν στη μείωση του ποσοστού προσέλευσης στις κάλπες ώστε η συμμετοχή των πολιτών σ’ αυτή τη διαδικασία να μη προσδώσει χαρακτήρα εγκυρότητας στη λαϊκή ετυμηγορία.

Ομως στη γειτονική χώρα τα πράγματα δείχνουν να έχουν πάρει την ανιούσα και η προσπάθεια του κυβερνώντος SDSM και ιδίως του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ θα έχει, όπως φαίνεται, τα προσδοκώμενα από αυτόν αποτελέσματα. Μετά τις 30 Σεπτεμβρίου οι διεθνείς προβολείς στρέφονται στην Ελλάδα. Εκεί θα φανεί αν όλη αυτή η κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα –με την εντυπωσιακή παρέλαση ξένων πολιτικών προσωπικοτήτων από τα Σκόπια– θα έχει το προσδοκώμενο από τη διεθνή κοινότητα τέλος. Τα ρεύματα που είναι αντίθετα με τη συμφωνία που υπέγραψαν οι υπουργοί Eξωτερικών των δύο χωρών, φαίνονται ικανά να παρασύρουν ό,τι οικοδομείται και να το κάνουν να θυμίζει κτίσμα άμμου. Οι ενάντιοι στη «συμφωνία των Πρεσπών» έχουν τα επιχειρήματά τους και μερικοί από αυτούς τα προβάλλουν με ιστορικές, νομικές και θεωρητικές τεκμηριώσεις. Προβάλλουν ως εγκληματική την ατέλεια της συμφωνίας σε σχέση με την ιθαγένεια και τη γλώσσα. Κι από την άλλη, οι υποστηρικτές της παραπέμπουν στο κείμενο της συμφωνίας και παραθέτουν εξίσου σοβαρά επιχειρήματα ανατροπής των ενστάσεων για τα συγκεκριμένα σημεία.

Οι μήνες τρέχουν και η πίεση που ασκείται άμεσα στα Σκόπια και έμμεσα στην Αθήνα θα εστιαστεί, μετά το τέλος του μήνα, στην Ελλάδα. Την Ελλάδα που δύσκολα θα βρει επιχειρήματα πειστικά για τη Δύση για την εναντίωσή της σε ό,τι συμφωνήθηκε σε μία πρώτη φάση με τη FYROM. Και μέσα στη ρευστότητα, την αστάθεια και την αβεβαιότητα που διατρέχουν τα Βαλκάνια, με το πολύχρωμο μωσαϊκό της ΠΓΔΜ να έχει αβέβαιη συνοχή, με τους γύρω της –γείτονες και μη– να ορέγονται τον χώρο της ως πεδίο επιρροής και όχι μόνο, με τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη να περιμένει στη σειρά αμέσως μετά το Κόσοβο και τη Σερβία, η ανακάμπτουσα Ελλάδα δύσκολα θα αντιμετωπίσει, σε περίπτωση καταγγελίας όσων έχει αρχικά συμφωνήσει, τη δυσφορία αν όχι και την μήνιν των δυτικών εταίρων και συμμάχων.

Τα κόμματα στην Ελλάδα υπερασπίζονται θέσεις όχι μόνο πολιτικές αλλά και κομματικές. Αν αισθάνονται ισχυρά να προχωρήσουν σε ανατροπές, αν έχουν πρόταση που δεν θα ζημιώσει τη χώρα, αν έχουν τη βεβαιότητα για μη βλαπτική για τα συμφέροντά μας μεταστροφή των σήμερα θετικών διαθέσεων των εταίρων μας, ας προσπαθήσουν για κάτι καλύτερο. Αν όχι, ας αναλογιστούν πού θα σταθεί η χώρα αν η πλάστιγγα γείρει εις βάρος των συμφερόντων της.

Είναι λεπτό το παιχνίδι και δεν περιλαμβάνει μόνο τα εθνικής σημασίας συμφέροντα της χώρας αλλά και τη διαφαινόμενη αναβίωση του κύρους της στη Βαλκανική και τη Μεσόγειο. Εκείνο που πρώτιστα πρέπει να σταθμίσουμε είναι το κόστος των οποιοδήποτε πρωτοβουλιών και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά μας μέσα και έξω από την Ελλάδα.

* Ο κ. Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή