Φαβορί και αουτσάιντερ στο ΣτΕ

Φαβορί και αουτσάιντερ στο ΣτΕ

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνονται οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις στην κυβέρνηση ενόψει των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου για την επιλογή ανώτατων δικαστικών στις κορυφαίες θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας, μεταξύ των οποίων και εκείνη του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η επιλογή πρωτίστως νέου προέδρου στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, όπου εκκρεμούν μείζονος σημασίας υποθέσεις, αποτελεί την κορωνίδα των επικείμενων επιλογών, οι οποίες, όπως αναφέρουν πληροφορίες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, βρίσκονται στην τελική ευθεία και η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο προτείνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, αναμένεται έως τις αρχές Οκτωβρίου, με δεδομένο ότι προηγείται ακρόαση υποψηφίων ανώτατων δικαστικών από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Πέραν του νέου προέδρου στο ΣτΕ, οι πολλές κενές θέσεις στην αντιπροεδρία του Αρείου Πάγου αλλά και τα κενά στην αντιπροεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας καθιστούν τις κυβερνητικές επιλογές σημαντικές, καθώς θα επηρεάσουν τη διαμόρφωση της δικαστικής πυραμίδας για τα επόμενα χρόνια.

Ειδικά στο ΣτΕ, το οποίο παραμένει από τον περασμένο Μάιο ακέφαλο μετά την πρόωρη αποχώρηση – παραίτηση του προέδρου του Νίκου Σακελλαρίου, και ενόψει του γεγονότος ότι το δικαστικό έτος έχει ήδη αρχίσει, η επιλογή της κυβέρνησης για νέο πρόεδρο εμφανίζει χαρακτήρα επείγοντος. Χρέη προέδρου εκτελεί με επιτυχία όλο αυτό το διάστημα ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του δικαστηρίου Αθανάσιος Ράντος. Οι υποψηφιότητες ανώτατων δικαστικών, που συζητούνται ευρέως για την ανωτέρω θέση, είναι εκείνη του αρχαιότερου αντιπροέδρου του δικαστηρίου Αθανάσιου Ράντου, δικαστικού με αποδοχή και κύρος, αλλά και άλλων νεότερων αντιπροέδρων του δικαστηρίου, όπως του Ιωάννη Γράβαρη, ο οποίος στο παρελθόν είχε και σημαντική δραστηριότητα μέσω της Ενώσεως των Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, και της νεότερης αντιπροέδρου Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου. Δεν αποκλείονται βεβαίως και άλλες υποψηφιότητες. Αλλωστε για την προεπιλογή από τη Βουλή, διαδικασία που ήδη ξεκίνησε, εστάλησαν για την προεδρία του ΣτΕ τα ονόματα και άλλων αντιπροέδρων, μεταξύ των οποίων της Ειρήνης Σαρπ, δικαστικού από τους αρχαιότερους και με κύρος, και της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, με πολύπλευρο έργο. Οι εκπλήξεις άλλωστε ποτέ δεν λείπουν και η πρόσφατη εμπειρία του 2015, αλλά και του 2016 για επιλογές κορυφαίων δικαστικών παραγόντων, έδειξε πως έως την τελευταία στιγμή όλα είναι ανοικτά. Το παράδειγμα της επιλογής την τελευταία στιγμή της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Μαρίας Γαλάνη είναι ενδεικτικό, όπως και η επιλογή του σημερινού προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πέππα, που επελέγη αν και ήταν αρεοπαγίτης και όχι αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου.

Αναμένεται επίσης να επιλεγούν και δύο νέοι αντιπρόεδροι, μετά την αποχώρηση του Χρήστου Ράμμου τον περασμένο Μάιο, και με δεδομένο ότι από τους σημερινούς αντιπροέδρους θα επιλεγεί ο νέος πρόεδρος αφήνοντας ακόμα μία θέση κενή. Η πιθανότητα αύξησης των θέσεων των αντιπροέδρων, κατά δύο, που είχε αποφασιστεί με νομοσχέδιο από την κυβέρνηση επί υπουργίας Σταύρου Κοντονή, δεν φαίνεται προς το παρόν να υφίσταται, καθώς ο νέος υπουργός Μιχάλης Καλογήρου, μόλις ανέλαβε καθήκοντα, απέσυρε το εν λόγω νομοσχέδιο, κορωνίδα του οποίου υπήρξε η τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, γεγονός που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους δικηγόρους.

Ο Αρειος Πάγος

Στον Αρειο Πάγο και στην Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου η κυβέρνηση δεν επιλέγει τώρα νέα πρόσωπα, καθώς τόσο ο πρόεδρος Βασίλειος Πέππας όσο και η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου παραμένουν έως το τέλος Ιουνίου 2019, οπότε και συνταξιοδοτούνται. Ομως υπάρχουν ήδη τρεις κενές θέσεις αντιπροέδρων, μετά την αποχώρηση του Ιωάννη Γιαννακόπουλου, της Χρυσούλας Παρασκευά και του Ιωάννη Σακά. Για την επιλογή νέων αντιπροέδρων είναι άγνωστο αν θα επανέλθει διάταξη που είχε περιληφθεί σε νομοσχέδιο επί υπουργίας Κοντονή και μείωνε στα δύο χρόνια από τρία, που ήταν μέχρι σήμερα, τη θητεία κάποιου αρεοπαγίτη στο ανώτατο δικαστήριο προκειμένου να επιλεγεί ως αντιπρόεδρος. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων είχε αντιδράσει έντονα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προλειαίνεται βουτιά στη δικαστική επετηρίδα, αλλά και αυτή η ρύθμιση αποσύρθηκε προς το παρόν από τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης. Επίσης, αλλαγές σημειώθηκαν και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπου επελέγησαν –με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου και εδώ– νέοι αντεισαγγελείς με πολύχρονη εμπειρία, όπως ο Ισίδωρος Ντογιάκος, ο Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ο Γρηγόρης Πεπόνης και μία γυναίκα, η Ολγα Σμυρλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή