Το Κονκλάβιο (23/09/18)

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέλουν τον Πατούλη

Καθυστερεί, μου λένε, η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Παύλου Γερουλάνου για τον Δήμο της Αθήνας. Αυτό επειδή οι του ΚΙΝΑΛ μετρούν δυνάμεις, απήχηση και ποσοστά. Πληροφορούμαι, πάντως, ότι η καθυστέρηση δεν είναι ανεξάρτητη από την υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη για την Αθήνα. Κι αυτό διότι στο ΚΙΝΑΛ μετρούν επίσης τη διείσδυση του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας σε κεντροαριστερό και αριστερό κοινό, γεγονός που τους προβληματίζει. Εξ ου και δεν θεωρώ τυχαίο ότι, όπως το έθεσε παλαιοπασοκική πηγή μου, «οι πασόκοι εύχονται να κατέβει υποψήφιος στην Αθήνα και ο Γιώργος Πατούλης». Ενας Πατούλης θα τους σώσει; 

Χωρίς παράγοντες…

Πέρασε στα ψιλά, καθώς δεν προσφερόταν ούτε για παραγοντισμό ούτε για επίδειξη. Εχει, όμως, τη σημασία της, καθώς η Ν.Δ. δεν διοργανώνει κάθε μέρα εκδηλώσεις για τους Ρομά. Αναφέρομαι στην εκδήλωση που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη η Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού και η Γραμματεία Κοινωνικών Δικτύων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων του κόμματος με θέμα «Ιδια αφετηρία για όλους: Ο ρόλος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ως μέσο ένταξης των Ρομά στην κοινωνία». Εκεί ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Χρήστος Ταραντίλης εξήγησε γιατί οι θεμελιώδεις αξίες της Ν.Δ. συνδέονται με την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χρησιμοποιώντας ως case study την περίπτωση των Ρομά. Ακολούθησε μια συγκινητική ομιλία του αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα, καθώς παρουσίασε την περίπτωση ενός Ρομά που ξέφυγε από την παραβατική ζωή στα γκέτο και διακρίθηκε. Οταν η πολιτική βγαίνει έξω για να συναντήσει την κοινωνία και όχι το αντίστροφο.

Εξάψαλμοι

Σήμερα αναχωρούν για τη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Αλ. Τσίπρας και η συνοδεία του. Μου λένε ότι η ομιλία του θα κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο με αυτήν που εκφώνησε στην Ολομέλεια του Στρασβούργου. Χωρίς τον «εξάψαλμο» στον Μητσοτάκη από ξένο βήμα φαντάζομαι. Αλλά, βέβαια, ποτέ δεν ξέρεις.

Τι βλέπουν

Ξένος διπλωμάτης χώρας της Ευρωζώνης στην Αθήνα, αναφερόμενος στο στοίχημα των ευρωεκλογών που είναι η μάχη κατά του λαϊκισμού, διαπίστωσε προ ημερών ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή. Δεν ξέρω αν εδώ ισχύει το «ο καθένας βλέπει αυτό που θέλει να δει».

Νεολαία από κούνια

Και όμως. Το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν –En Marche– έχει νεολαία (!). Και η νεολαία έχει και πρόεδρο, ο οποίος, όχι, δεν φορούσε πάνες. Το διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι τα μέλη της αντιπροσωπείας Young Parliamentarians, της οργάνωσης στην οποία εκπροσωπούνται 40 βουλευτές και ευρωβουλευτές από ολόκληρη την Ευρώπη που είχαν τις προηγούμενες μέρες ειδική αποστολή στο Παρίσι (μεταξύ των οποίων και ο Γ. Κεφαλογιάννης της Ν.Δ.). Ο πρόεδρος της νεολαίας του 40άρη Μακρόν τους αποκάλυψε το μεγάλο μυστικό: Το En Marche θα ενταχθεί για τις ευρωεκλογές στην ομπρέλα του Alde του Γκι Φερχόφστατ και θα κατέβει τον Μάιο με κοινή πλατφόρμα με τους Φιλελεύθερους. Δεν ξέρω αν αυτό λέγεται εισπήδηση, ή διαίρει και βασίλευε των δύο μεγάλων πολιτικών ομάδων με όχημα την τρίτη.

«Χρυσό» κουίζ

Ποιος «διάσημος» αυτοδιοικητικός της Ν.Δ. έχει αρχίσει να πλαγιοκοπεί και πασόκους, ζητώντας στήριξη στον δρόμο προς τη διεκδίκηση ενός χρίσματος; Με το αζημίωτο φυσικά… δηλαδή υποσχόμενος βοήθεια και εξυπηρετήσεις στον τομέα του.

Κανονικοί ενήλικες

Ή ταν ή επί τας. Δεν θα είναι ακριβώς αυτό το σύνθημα του συνεδρίου του Ποταμιού που θα διεξαχθεί το πρώτο παρασκευοσαββατοκύριακο του Νοεμβρίου (κατά πάσα πιθανότητα στον Κεραμεικό). Μπορεί, όμως, να είναι το συμπέρασμα, ή τελοσπάντων, η κατάληξη για το πώς θα ορίσουν τον χώρο τους, ή το ποιον δρόμο θα τραβήξουν. Αυτά και όχι μόνο θα συζητήσουν στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής – περί τα 80 άτομα, μεταξύ των οποίων, βουλευτές, ευρωβουλευτές, Πολιτικό Συμβούλιο και φυσικά ο Στ. Θεοδωράκης. Με την ευκαιρία, να σας πω ότι ο μέσος όρος των συνέδρων είναι ηλικίας 30-58 ετών, ενώ το 85% προέρχεται από την ελεύθερη αγορά και την ιδιωτική οικονομία. Κανονικοί ενήλικες δηλαδή.

Πρωινός περίπατος

Εκτός από την «Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς», που θυμίζω ότι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μότο του Κυρ. Μητσοτάκη όταν θέλει να αναφερθεί στον δημιουργικό κόσμο της εργασίας, υπάρχει πάντα και η Γερμανία που ξυπνάει νωρίς (ούτως ή άλλως, για να μην σας κουράζω με αναλύσεις περί προτεσταντικής ηθικής). Το αναφέρω επειδή πληροφορούμαι ότι πριν μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο και κατόπιν στο ΥΠΕΞ, το πρωί της Πέμπτης, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έκανε μια βόλτα στην Αθήνα, όπως αποκάλυψε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, λέγοντας ότι κατάλαβε πως η Αθήνα είναι μια πόλη που ξυπνά νωρίς. Εμαθα ότι η βόλτα αυτή, συνοδεία του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα Γενς Πλότνερ (φωτ.), έγινε στο «Σταύρος Νιάρχος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή