Η καρδιά του μέσου ψηφοφόρου

Η καρδιά του μέσου ψηφοφόρου

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μ​​πορεί να επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ έπειτα από όσα αποκαλύπτονται ή πρόκειται να αποκαλυφθούν γι’ αυτόν; Η απάντηση, όσο σοκαριστική και αν ακούγεται σε κάποιους, είναι «ναι». Για πολλούς λόγους. Το Δημοκρατικό Κόμμα και το φιλελεύθερο αμερικανικό κατεστημένο συνεχίζουν να μην πιάνουν τον παλμό του μέσου Αμερικανού ψηφοφόρου· στον οποίο ο Τραμπ «μίλησε» στην καρδιά, όχι στο μυαλό. Ο Τραμπ μπορεί και επικοινωνεί με τους ψηφοφόρους του παρακάμπτοντας τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, τα οποία χρησιμοποιεί ως σάκο του μποξ για να τους συσπειρώνει. Οι Δημοκρατικοί δεν έχουν επίσης βρει νέα άφθαρτα πρόσωπα, που δεν θα κινηθούν υπερβολικά αριστερά για τα αμερικανικά δεδομένα αλλά ταυτόχρονα θα μπορούν να εμφανισθούν με ένα ποσοστό αντισυστημικότητας. Οσο βγαίνουν μπροστά ο Ομπάμα και πολύ περισσότερο η Χίλαρι Κλίντον, τόσο ξαναθυμώνει ο ψηφοφόρος του Τραμπ στην καρδιά της Αμερικής. Οι εκλογές δεν κρίνονται άλλωστε στη Νέα Υόρκη ή στο Σαν Φρανσίσκο, ούτε στο Λονδίνο ή στο Παρίσι…

Και βέβαια η οικονομία πάει καλά, καθώς ακόμη δεν έχουν φανεί οι αρνητικές συνέπειες από τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι πολλοί, και όχι απαραίτητα «τραμπικοί», που πιστεύουν ότι ακόμη και αν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα χάσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις επικείμενες εκλογές, ο Τραμπ καταδικασθεί από αυτήν, χωρίς όμως να εκδιωχθεί από την προεδρία, μπορεί να επανεκλεγεί.

Ακούγεται τρελό, αλλά ζούμε σε παλαβούς καιρούς.

Ο Roger Cohen, ο αρθρογράφος των New York Times, είπε κάτι πολύ εύστοχο στην εκδήλωσή τους και της «Κ». Τα αρνητικά αποτελέσματα μιας θητείας Τραμπ μπορεί να εξισορροπηθούν μακροπρόθεσμα, αν δεν επανεκλεγεί. Λίγο το κατενάτσιο του βαθέος κράτους και των παραδοσιακών θεσμών, λίγο η ρελάνς του επόμενου προέδρου, θα φέρουν μία ισορροπία. Δύο όμως θητείες θα σφραγίσουν για πάντα την πορεία των ΗΠΑ και η όποια ζημιά στους θεσμούς και στη διεθνή υπόστασή τους θα είναι πλέον πολύ σημαντική.

Ο Cohen είπε και κάτι άλλο, που δεν αφορά μόνο τους Αμερικανούς δημοσιογράφους και διαμορφωτές της κοινής γνώμης. «Κανείς», τόνισε, «δεν αλλάζει γνώμη επειδή κάποιος τον έκανε να αισθανθεί βλάκας. Οι άνθρωποι που δεν σκέπτονται σαν εσένα δεν είναι λιγότερο έξυπνοι από σένα». Και κατέληξε: «Μην ξεχνάτε ότι στο τέλος της ημέρας εκατομμύρια άνθρωποι τον ψήφισαν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή