Ελεύθεροι αφέθηκαν οι τρεις δημοσιογράφοι

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι τρεις δημοσιογράφοι

5' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο εισαγγελέας της Αθήνας για την μήνυση που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμένος κατά δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» και άφησε ελεύθερους τους δημοσιογράφους κατά των οποίων είχε κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία και παρέμειναν κρατούμενοι για μία νύχτα στο αστυνομικό τμήμα.

Μετά την προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε από την Εισαγγελία θα ερευνηθεί η όλη υπόθεση, ενώ οι δημοσιογράφοι δεν παραπέμπονται στο Αυτόφωρο και προς το παρόν δεν ασκείται ποινική δίωξη.

Ο διευθυντής της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» Παναγιώτης Λάμψιας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην Εισαγγελία δήλωσε ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος που προβλέπει αυτόφωρη διαδικασία για αδικήματα περί Τύπου και έκανε λόγο για νίκη της δημοκρατίας και για αυταρχισμό της κυβέρνησης σχετικά με την κράτηση των στελεχών της εφημερίδας, ενώ ο δικηγόρος Τάσος Αβραντίνης δήλωσε πως «μια δημοκρατία που οι πολίτες και τα ΜΜΕ δεν μπορούν να κάνουν κριτική στην κυβέρνηση παύει να είναι δημοκρατία».

Από την πλευρά του ο εκδότης της εφημερίδας Θανάσης Μαυρίδης τόνισε ότι η υπόθεση ουσιαστικά «αφορά την έκφραση» και όχι μία μάχη της εφημερίδας. «Εμείς κοιμηθήκαμε κάπως αυτό το βράδυ. Θέλω να ρωτήσω τον κ. Καμμένο, τον κ. Τσίπρα και τον κ. Παππά, πώς κοιμήθηκαν αυτοί.. Και να τη θυμούνται πολλά χρόνια αυτή την ερώτηση» είπε ο κ. Μαυρίδης ο οποίος ευχαρίστησε την ΕΣΗΕΑ αλλά και τους δημοσιογράφους που τους στήριξαν.

Ο βουλευτής κ. Χατζηδάκης σε δηλώσεις του καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης αναφέροντας «ήρθαν υποτίθεται να εκφράσουν το νέο κι εκφράζουν το πιο παλιό από το παλιό. Δεν αντέχουν την κριτική. Όταν θα φύγουν καλύτερα θα ήταν για τους ίδιους να μην τους θυμούνται».

Αντίστοιχα ο κ. Καραγκούνης τόνισε: «πριν από 2  εβδομάδες κυνηγούσαν την εκπρόσωπο του κόμματός μας μέσα στα γραφεία μας. Τώρα συνέλαβαν για άλλη μια φορά δημοσιογράφους γιατί τόλμησαν να κάνουν κριτική στην Κυβέρνηση, να κάνουν δηλαδή το έργο τους. Έτσι αντιλαμβάνονται τη Δημοκρατία, την ελευθερία του Τύπου η Κυβέρνηση "πρώτη φορά αριστερά". Να τους χαιρόμαστε».

Οι τρεις δημοσιογράφοι είχαν παρουσιαστεί χθες αυτοβούλως αρχικά στη ΓΑΔΑ και στη συνέχεια στο Α.Τ. Εξαρχείων μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος εναντίον τους και εναντίον τεσσάρων ακόμη δημοσιογράφων της εφημερίδας για δημοσίευμα σχετικά με την κατάσταση στη Μόρια και τη διαχείριση των πόρων που διατίθενται για το προσφυγικό.

Είχε προηγηθεί επίσκεψη δύο αστυνομικών με πολιτικά στα γραφεία της εφημερίδας τα οποία όμως το Σάββατο είναι κλειστά. Έτσι οι δύο αστυνομικοί αποχώρησαν.

Στο Α.Τ Εξαρχείων, οι τρεις πέρασαν την προβλεπόμενη διαδικασία του αυτοφώρου που περιλαμβάνει και λήψη αποτυπωμάτων και απουσία γραμματέως της Εισαγγελίας παρέμειναν κρατούμενοι.

Αντίδραση ΕΣΗΕΑ

«Οι αστυνομικοί αναζητούσαν  δημοσιογράφους, προκειμένου να δικαστούν με τη διαδικασία του αυτoφώρου, μετά από μήνυση που υπέβαλε Υπουργός της Κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε ότι, εάν από τη δημοσίευση ενός άρθρου θεωρεί κάποιος ότι θίγεται ή ότι το δημοσίευμα είναι αναληθές, μπορεί να ζητήσει να δημοσιεύσει την άποψή του, ώστε να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή του. Κάτι τέτοιο προβλέπεται, άλλωστε, τόσο από το Νόμο όσο και από τις Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος. Εάν και πάλι ο θιγόμενος δεν ικανοποιηθεί έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στην τακτική Δικαιοσύνη» αναφέρει η ΕΣΗΕΑ και προσθέτει:

«Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφωνούν ότι πρέπει να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για δημοσιεύματα στον Τύπο. Καλούμε την κυβέρνηση να νομοθετήσει, επιτέλους, και να καταργηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, η οποία είναι ενέργεια που στρέφεται κατά της ελεύθερης ενημέρωσης και έχει σκοπό να τρομοκρατήσει και να οδηγήσει τους δημοσιογράφους σε αυτοπεριορισμό».

«Η ΕΣΗΕΑ θα ενημερώσει εκ νέου την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη νομοθεσία, ακριβώς όπως έπραξε και το 2012, όταν συνάδελφος συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου και στη δίκη του παρέστη και κατέθεσε και ο τότε Πρόεδρος της ΔΟΔ Τζιμ Μπουμέλα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγές υπουργείου Δικαιοσύνης: «Η αυτόφωρη διαδικασία ισχύει για όλους τους πολίτες»

«Η αυτόφωρη διαδικασία ισχύει για όλους τους πολίτες» υπογραμμίζουν πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με την αναζήτηση των δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» έπειτα από τη μήνυση που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση, με πρόσφατη τροποποίηση του ‘τυποκτόνου νόμου’ έχει δώσει δείγμα γραφής προβαίνοντας σε εξορθολογισμό ουσίας και διαδικασίας στις αστικές δίκες κατά των δημοσιογράφων.

«Στη συζήτηση για το νέο ποινικό κώδικα και για το νέο κώδικα ποινικής δικονομίας που θα ανοίξει σύντομα. Το ζήτημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς επικοινωνιακές σκοπιμότητες και με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση», καταλήγουν οι πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προέβη σήμερα σε μια ακόμη επίδειξη αλαζονείας, αυταρχισμού και καθεστωτισμού. Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε τη σύλληψη επτά δημοσιογράφων του Φιλελεύθερου επειδή αποτόλμησαν να ρωτήσουν πώς κατασπαταλήθηκε ο πακτωλός των κοινοτικών χρημάτων που δόθηκαν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού» αναφέρει η ΝΔ σε σχετική ανακοίνωση.

«Οι τραμπουκισμοί του κ. Καμμένου δεν φοβίζουν κανέναν. Θέλει δεν θέλει, θα δώσει εξηγήσεις για την εθνική ντροπή που ονομάζεται Μόρια, όπως και οι τάχα αριστεροί ευαίσθητοι συνυπουργοί του που εξευτελίζουν καθημερινά την ανθρώπινη ύπαρξη και εκθέτουν την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο» καταλήγει.

Τους δημοσιογράφους της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» που βρίσκονταν στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, επισκέφτηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι τρεις δημοσιογράφοι-1

Ο Κ. Κικίλιας συνομίλησε μαζί τους και ενημερώθηκε για το τι έχει συμβεί.

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι τρεις δημοσιογράφοι-2

Κίνημα Αλλαγής: «Η απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου πρέπει να σταματήσει»

«Η καθεστωτική αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζεται. Ο κ. Καμμένος για μια ακόμη φόρα απαντά στην κριτική, με διώξεις και αυτόφωρα εναντίον των δημοσιογράφων της εφημερίδας Φιλελεύθερος, αυτή τη φορά» αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης.

«Θέλουν να τα ελέγχουν όλα και να τα υποτάσσουν στη γραμμή τους. Η απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου πρέπει να σταματήσει, γιατί εξυπηρετεί μόνο τα άκρα και ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας» σημειώνει στη δήλωσή του ο κ. Χρηστίδης.

Ποτάμι: Θυμίζουν άλλες εποχές κι άλλα καθεστώτα

«H εικόνα των δημοσιογράφων του "Φιλελεύθερου" στα αστυνομικά τμήματα και η είσοδος αστυνομικών στα γραφεία της εφημερίδας για δημοσίευμά της, ύστερα από μήνυση υπουργού, ο οποίος μάλιστα κρυπτόμενος πίσω από την ασυλία λοιδορεί τους πάντες, θυμίζει άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα» αναφέρει ανακοίνωση του Ποταμιού.

«Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα ολοκληρωτικής αντίληψης. Είναι προφανές ότι στόχος είναι η ελευθερία του τύπου και ο εκφοβισμός των δημοσιογράφων. Πρέπει κάποια στιγμή η απαράδεκτη αυτόφωρη διαδικασία για δημοσιεύματα στον Τύπο να καταργηθεί» καταλήγει η ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή