Αποψη: Τι κερδίσαμε από την Ευρώπη

Αποψη: Τι κερδίσαμε από την Ευρώπη

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατί η Ευρώπη είναι σημαντική για τα συμφέροντα όλων μας και ειδικότερα για εμάς τους Ελληνες; Γιατί θα πρέπει οι Ευρωπαίοι πολίτες να πάμε όλοι στις ευρωεκλογές του Μαΐου και κυρίως πρώτοι από όλους, θα έλεγε κανείς, εμείς οι Ελληνες; Τα ερωτήματα αυτά ξαναγίνονται επίκαιρα όχι μόνο επειδή ξεκίνησε η προεκλογική σύγκρουση μεταξύ των ευρωπαϊστών και των αντιευρωπαϊστών, σε υπερεθνική κλίμακα. Αλλά, επίσης, επειδή εδώ στην Ελλάδα, πολλά κυβερνητικά στελέχη ανεβάζουν τις τελευταίες εβδομάδες τους τόνους της αντιπαράθεσης με τις Βρυξέλλες, λες και πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα, δύο διαφορετικούς κόσμους. Λες και οι Βρυξέλλες είναι κάτι ξεχωριστό από εμάς, από την Ελλάδα, λες και είναι ένα κέντρο αποφάσεων που θέλει σώνει και καλά το κακό για τον τόπο μας. Μέγα λάθος. Δηλητηριάζουν έτσι ακόμη περισσότερο το κλίμα εμπιστοσύνης και το οικονομικό περιβάλλον, για να εξυπηρετήσουν απλά βραχυπρόθεσμες κομματικές σκοπιμότητες. Πολύ κρίμα! Να ρίχνει εξάλλου η Ελλάδα νερό στον μύλο των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων και των ακραίων εθνικιστών; Πολύ άδικο!

Στη μακρόχρονη σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση η Ελλάδα εξοικονόμησε πραγματικά τεράστια οφέλη. Δεν αναφερόμαστε μόνο στην περίοδο μετά το 2008, την περίοδο δηλαδή που ξέσπασε η κρίση και χρεοκόπησε ουσιαστικά το ελληνικό Δημόσιο, συμπαρασύροντας μαζί του και τις τράπεζες που το είχαν δανείσει και οι οποίες, στη συνέχεια, υπέστησαν όλες τις συνέπειες μιας παρατεταμένης ύφεσης με τη δημιουργία των κόκκινων δανείων. Είναι το αυτονόητο ότι στην περίπτωση αυτή, εάν δεν υπήρχε η διαρκής και αποφασιστική στήριξη της Ευρώπης, με τη συμπαράσταση και των Ηνωμένων Πολιτειών, η ελληνική οικονομία και τα συμφέροντα του τόπου μας θα είχαν γίνει σκόνη. Αναφερόμαστε σε όλα τα άλλα πλεονεκτήματα κυρίως, τα οποία δημιουργήθηκαν για την Ελλάδα από την ένταξή της στην καρδιά της ευρωπαϊκής οικογένειας, σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, και τη συμμετοχή της στο ισχυρό ενιαίο νόμισμα. Οι εισπράξεις για παράδειγμα από τα κοινοτικά ταμεία, όλο αυτό το διάστημα, υπολογίζονται κοντά στα 300 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν είναι εντυπωσιακό;

Υπάρχουν δύο ειδών προσεγγίσεις για να συνειδητοποιήσουμε πράγματι πόσο πολύ σημαντική ήταν και είναι η Ευρώπη για τη χώρα μας. Η πρώτη είναι η ταμειολογιστική κατά κάποιον τρόπο προσέγγιση. Το γεγονός ότι η Ελλάδα αύξησε θεαματικά δηλαδή το εθνικό της εισόδημα κατά την ευρωπαϊκή της διαδρομή, προς όφελος της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Επίσης, ότι η χώρα άλλαξε σχεδόν πρόσωπο, εκσυγχρόνισε τις φτωχές υποδομές της και προσείλκυσε επενδύσεις. Με τις πλάτες και τα λεφτά της Ευρώπης προχώρησαν τα μεγάλα έργα, το δίκτυο μεταφορών, οι νέοι αυτοκινητόδρομοι σε όλη την επικράτεια, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα μουσεία και τα κέντρα πολιτισμού ακόμη. Οπως επιπλέον τα ξενοδοχεία, μικρά και μεγάλα, επιδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν και είναι στην κατασκευή τους. Οι νέες τεχνολογίες στις επιχειρήσεις επίσης, τα προγράμματα εκπαίδευσης κ.ο.κ., εκτός εννοείται των αγροτικών επιδοτήσεων που δόθηκαν αφειδώς.

Η δεύτερη προσέγγιση είναι η πολιτική, η οποία αντικατοπτρίζει τη θεσμική θωράκιση των ελληνικών συμφερόντων. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για παράδειγμα είναι ό,τι πολυτιμότερο εφαρμόζεται τη στιγμή αυτή, και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, προς όφελος όλων των κρατών-μελών. Τόσο για τη συμφέροντα της κοινωνίας των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων. Από πού να ξεκινήσει κανείς; Από τις ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος και την κυκλοφορία κεφαλαίων και ανθρώπινου δυναμικού; Ή την προστασία από τον σκληρό οικονομικό ανταγωνισμό, τον ανελέητο πόλεμο των μονοπωλίων και των διεθνών αγορών; Τα συμφέροντα της Ελλάδας δεν θα είχαν καμία σημασία και καμία τύχη εκτός του ευρωπαϊκού κορμού. Η Ελλάδα έχει σήμερα ψήφο και έχει λόγο στα πράγματα και αυτό είναι ένα κολοσσιαίο προνόμιο, αναμφίβολα χάρη στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή