Νέες πιέσεις στις τράπεζες «έριξαν» το Χ.Α.

Νέες πιέσεις στις τράπεζες «έριξαν» το Χ.Α.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «σιγή» της Moody’s σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της Ελλάδας σε συνδυασμό με το «στοπ» το οποίο έβαλαν οι εισροές λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE και οι οποίες «ανέβασαν» την αγορά δυναμικά την Παρασκευή, επανέφεραν τις πιέσεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο το οποίο απέδειξε για μία ακόμη φορά πως η όποια ευφορία είναι εφήμερη και παραμένει αδύναμο να διατηρήσει οποιαδήποτε ανοδική «φορά».

Πρωταγωνιστές των απωλειών ήταν για μία ακόμη φορά οι μετοχές των τραπεζών, καθώς η Goldman Sachs –μετά και το μπαράζ αντίστοιχων εκθέσεων από Citi, Deutsche Bank και BofA Merrill Lynch τις προηγούμενες ημέρες– προχώρησε σε μείωση των τιμών-στόχων γι’ αυτές «χτυπώντας» παράλληλα καμπανάκι για τα έσοδα του κλάδου, φέρνοντας έτσι νέες ρευστοποιήσεις.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,26% στις 689,96 μονάδες, o δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 1,25%, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 3,68% στις 565,28 μονάδες, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 32,43 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 15,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 129.000 τεμάχια (στη Folli Follie, λόγω εκκαθάρισης παραγώγων).

Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτή η εβδομάδα είναι η τελευταία για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου των εισηγμένων, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως στο επιφυλακτικό επενδυτικά τρέχον περιβάλλον, οι περιορισμένοι αγοραστές αναμένεται να στρέψουν τα ραντάρ τους σε εταιρείες με καλά θεμελιώδη.

Οπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο μιας και έχουμε μπει ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, με την κυβέρνηση να έχει μπροστά της να παραδώσει τον προϋπολογισμό καθώς και να αντιδράσει σε τυχόν εξελίξεις με το Μακεδονικό. Από την άλλη, θα δούμε αν η πρόσφατη πίεση στις τράπεζες ήταν περισσότερο ένα παίγνιο από αυτά που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία τρία χρόνια ή υπάρχουν θέματα πέρα ή μεγαλύτερα από τα γνωστά που δεν έχουν βγει στην επιφάνεια. Με βάση τα δεδομένα, η μεταβλητότητα πιθανότατα να ενισχυθεί. Οπως προσθέτει, ο τραπεζικός είναι ο δείκτης εκείνος που μπορεί να δώσει ρευστότητα σε τυχόν αντίδρασή του και χωρίς αυτόν το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων απλά τηρεί στάση αναμονής πλην ελαχίστων εξαιρέσεων με πολύ καλά οικονομικά στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή