Απορρίπτουν τις προτάσεις Μέι για το Brexit

Απορρίπτουν τις προτάσεις Μέι για το Brexit

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τις προτάσεις της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την έξοδο της χώρας της από την Ε.Ε. οφείλει να εγκαταλείψει η κυβέρνηση των Συντηρητικών, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του κόμματος. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής του προσκείμενου στους Τόρις Ινστιτούτου Οικονομικών Υποθέσεων (IEA), Σανκέρ Σίνγκαμ, αναφέρει ότι οι προτάσεις της πρωθυπουργού προσέγγισαν την υπόθεση του Brexit από εσφαλμένη σκοπιά, καθώς δεν εστίασαν στις διεθνείς επιπτώσεις της εξόδου της Βρετανίας από την Ενωση.

«Οφείλουμε να ρωτήσουμε: ποιο είναι το “βραβείο” που μας υποσχέθηκε η κ. Μέι; Το μόνο βραβείο αφορά την εκπόνηση ανεξάρτητης εμπορικής και ρυθμιστικής πολιτικής. Οι προτάσεις μας εξασφαλίζουν επίσης ότι το Brexit δεν θα σημάνει τη χάραξη “σκληρού συνόρου” στην Ιρλανδία. Τέτοιοι μηχανισμοί έχουν θεσμοθετηθεί σε πολλά μέρη του κόσμου και απέδειξαν την αξία και την αποτελεσματικότητά τους», είπε ο κ. Σίνγκαμ.

Τις απόψεις τους αναμενόταν να εκθέσουν στη χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης του ΙΕΑ ανώτατα στελέχη των Τόρις, οι οποίοι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους διαφωνώντας με τους χειρισμούς της Τερέζα Μέι, όπως ο πρώην υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις και ο εσωκομματικός αντίπαλος της πρωθυπουργού, Τζέικομπ Ρις-Μόουγκ.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να ψηφίσει το Εργατικό Κόμμα εάν θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το θέμα της εξόδου –ή μη– της Βρετανίας από την Ε.Ε., εφόσον η Τερέζα Μέι δεν εξασφαλίσει κοινοβουλευτική έγκριση για το σχέδιό της.

Παρά τους δισταγμούς του επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, το συνέδριο του κόμματος συμφώνησε χθες να «στηρίξει κάθε εναλλακτική λύση, συμπεριλαμβανόμενου και νέου δημοψηφίσματος».

Ο Κόρμπιν έχει δηλώσει ότι προτιμά τη διενέργεια πρόωρων εκλογών και όχι μία επανάληψη του δημοψηφίσματος του 2016. Μιλώντας χθες από το βήμα του συνεδρίου, ο υπαρχηγός του Κόρμπιν και σκιώδης υπουργός Οικονομίας των Εργατικών, Τζον Μακντόνελ, δήλωσε ότι το κόμμα βρίσκεται σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα, εκτιμώντας ότι μια πρόωρη προσφυγή στην κάλπη αποτελεί την καλύτερη λύση για τη χώρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή