Ιταλία: Χωρίς σημαία, σταματά τις διασώσεις το «Aquarius»

Ιταλία: Χωρίς σημαία, σταματά τις διασώσεις το «Aquarius»

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Εκκληση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δώσουν στο σκάφος «Aquarius» σημαία, ώστε να εξακολουθήσει τις διασώσεις στη Μεσόγειο, απηύθυναν χθες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που έχουν την ευθύνη του σκάφους, μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Παναμά να αποσύρει τη σημαία του. Η ενέργεια αυτή, σε συνδυασμό με τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί σε άλλες οργανώσεις, σημαίνει ότι σύντομα δεν θα υπάρχει κανένα σκάφος ανθρωπιστικής οργάνωσης στα ύδατα της Λιβύης.

«Ο Παναμάς αφαιρεί τη σημαία του “Αquarius” κατόπιν πολιτικής πίεσης από την Ιταλία. Η λιβυκή ακτοφυλακή υποχρεώνει το σκάφος να εγκαταλείψει τη ζώνη έρευνας και διάσωσης. Λίγο μετά, 100 πρόσφυγες χάνονται στην ανοικτή θάλασσα. Αυτή δεν είναι μεταναστευτική πολιτική, είναι οργανωμένο έγκλημα», ανακοίνωσε η οργάνωση Sea-Watch.

Χθες, το «Aquarius» κατευθυνόταν προς τη Μασσαλία με 54 διασωθέντες από ναυάγιο ανοικτά της Λιβύης, αλλά είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να επιστρέψει, μετά την αποβίβαση. Για τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, οι πνιγμοί προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο είναι «παράπλευρες απώλειες» της πολιτικής αποτροπής της εισόδου μεταναστών στη χώρα.

Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, χθες το υπουργικό συμβούλιο της χώρας ενέκρινε διάταγμα που δυσχεραίνει τη χορήγηση ασύλου και καθεστώτος ανθρωπιστικής προστασίας. Το καθεστώς αυτό, που σήμερα επιτρέπει διετή παραμονή στη χώρα, θα χορηγείται στο εξής υπό αυστηρά καθορισμένα κριτήρια (θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης και trafficking, άτομα που χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας, άτομα που έφυγαν από φυσικές καταστροφές). Μετά την χθεσινή έγκριση, το νομοσχέδιο πήρε τον δρόμο για τη Βουλή και τη Γερουσία. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε υποστήριξε ότι τα μέτρα «εξακολουθούν να εγγυώνται τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να συμβαδίζουν με τις συνταγματικές αρχές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή