Προειδοποιήσεις ΣΕΒ σε ελληνικές επιχειρήσεις στη μεταμνημονιακή εποχή

Προειδοποιήσεις ΣΕΒ σε ελληνικές επιχειρήσεις στη μεταμνημονιακή εποχή

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα της διαρθρωτικής προσαρμογής των ελληνικών επιχειρήσεων στο νέο οικονομικό περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά τη συμβατική λήξη των μνημονίων, αναδεικνύει ο ΣΕΒ μέσω της ειδικής έκθεσης που δημοσιοποίησε χθες. Ο ΣΕΒ θεωρεί την πολύ μικρού μεγέθους και ανοργάνωτη επιχειρηματικότητα που διαθέτει μεν ευελιξία, δυσκολεύεται, όμως, να επενδύσει σε καινοτομία, εξωστρέφεια και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της, ως μία από τις σοβαρές διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.

Για να καταστούν διεθνώς ανταγωνιστικές οι ελληνικές επιχειρήσεις, καλούνται να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, που σήμερα κυμαίνεται στο 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, και για να συμβεί αυτό εκτός από επενδύσεις απαιτείται και ένας ριζικός εκσυγχρονισμός της εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ο ΣΕΒ εστιάζει στο θέμα της Διοίκησης της Επιχειρησιακής Απόδοσης (ΔΕΑ), που, όπως επισημαίνει, αποτελεί κύριο ζητούμενο και βασική προϋπόθεση για την υιοθέτηση σύγχρονης συστημικής διοίκησης.

«Η ευθύνη και η δέσμευση της ανώτατης διοίκησης των επιχειρήσεων και των ίδιων των επιχειρηματιών για την υιοθέτηση καινοτόμων αλλά και αποτελεσματικών συστημάτων επιχειρησιακής απόδοσης αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ όρο για να επεκταθούν σε όλο το φάσμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας», σημειώνει ο ΣΕΒ και συμπληρώνει ότι διεθνείς δείκτες κατατάσσουν, δυστυχώς, τη χώρα μας στη 17η θέση μεταξύ 20 οικονομιών ως προς τη συστηματική αξιοποίηση της ΔΕΑ. Οπως παρατηρεί ο ΣΕΒ, η απροθυμία ή αδυναμία πολλών ελληνικών ΜμΕ να συστηματοποιήσουν τις διαδικασίες μέτρησης και απόδοσης της διοίκησής τους αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, διότι, όπως έχει αναδείξει σχετική μελέτη της McΚinsey, η γενική πορεία μιας οικονομίας εξαρτάται πρωτίστως από τη δυνατότητα των «χαμηλότερου επιπέδου» επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στην πρόκληση της προσαρμογής. Ο ΣΕΒ καταγράφει τα σύγχρονα εργαλεία και τις μεθόδους διοίκησης και μέτρησης της απόδοσης των επιχειρήσεων, αναδεικνύει τα οφέλη που προκύπτουν από τη συστηματική χρήση της ΔΕΑ και επισημαίνει επτά βασικές προκλήσεις για την ανάπτυξη και εμπέδωση της ΔΕΑ σε επίπεδο επιχείρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή