Τον Δεκέμβριο η απόφαση για τις συντάξεις

Τον Δεκέμβριο η απόφαση για τις συντάξεις

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου μετατίθεται η λήψη των αποφάσεων για το κατά πόσον θα εφαρμοστούν οι περικοπές των συντάξεων από 1/1/2019. Οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού πρώτα έχει κατατεθεί ο προϋπολογισμός για το 2019.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, στην καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, πριν από το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, 1ης Οκτωβρίου, τόνιζε χθες ότι το θέμα των συντάξεων δεν είναι στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά ότι μπορεί να συζητηθεί στο περιθώριο. «Δεν αποκλείω ο Ελληνας υπουργός να θελήσει να συζητήσει το θέμα των συντάξεων στο περιθώριο με τους ομολόγους του», είπε και συμπλήρωσε ότι «εμείς στο επίπεδό μου είχαμε μια μικρή συζήτηση» χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες για το πώς κινήθηκε η συζήτηση.

Οπως είπε ο ίδιος, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι η κατάθεση του προϋπολογισμού. «Η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να κάνει τις συγκεκριμένες προτάσεις της στον προϋπολογισμό και μετά θα το δούμε και πάλι πρώτα στο δικό μας επίπεδο», εννοώντας το επίπεδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου το προσχέδιο του προϋπολογισμού και στη συνέχεια αυτό θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Οπως προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, η Κομισιόν θα εξετάσει το προσχέδιο και θα υποβάλει την έκθεσή της στο Eurogroup. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας διαβούλευσης θα ληφθούν οι αποφάσεις για το αν θα κοπούν ή όχι οι συντάξεις.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε συγκεκριμένα: «Η απόφαση θα ληφθεί στο πλαίσιο της εξέτασης των προσχεδίων των προϋπολογισμών των κρατών-μελών που θα κατατεθούν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει η γνωμοδότηση της Επιτροπής και μετά θα συζητηθεί σε επίπεδο Eurogroup, πιθανότατα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, καθώς αυτή του Νοεμβρίου είναι πολύ νωρίς».

Το υπουργείο Οικονομικών έχει συγκεντρώσει στοιχεία για να αποδείξει ότι η περικοπή των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο, υπό την έννοια ότι δεν επηρεάζει μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κομμάτι υποστηρίζει πως η απώλεια θα αντισταθμιστεί από τη μη εφαρμογή των αντίμετρων, ένα μέρος των οποίων –πάντως– μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το προβλεπόμενο υπερπλεόνασμα. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει το επίδομα ενοικίου, μικρότερης εμβέλειας, πάντως, από τον αρχικό σχεδιασμό.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε στο Λονδίνο, αναφερόμενος στη συνάντησή του με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς για μια «αποδεκτή λύση». Μια διατύπωση που ενίσχυσε τις εικασίες ότι θα αναζητηθεί μια συμβιβαστική λύση, είτε μικρότερης μείωσης των συντάξεων, είτε εφαρμογής του μέτρου μόνο στις συντάξεις πάνω από ένα ύψος. Προς το παρόν, πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει ειλημμένη απόφαση.

Οπως εκτιμούν αναλυτές, το Eurogroup ανησυχεί για την αντίδραση των αγορών, οι οποίες ενδέχεται να εκλάβουν τη μη περικοπή των συντάξεων ως υπαναχώρηση έναντι των συμφωνηθέντων και να εκτινάξουν τις αποδόσεις των ομολόγων στα ύψη, καθιστώντας απαγορευτική την επιστροφή της χώρας στις αγορές. Ετσι, η απόφαση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Η ΕΚΤ δεν θα ξαναμιλήσει για το θέμα

Δεν θα τοποθετηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο θέμα των συντάξεων, ούτε και σε κανένα άλλο θέμα που αφορά μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αποκάλυψε χθες ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι.

Οπως είπε, απευθυνόμενος στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, η Τράπεζα θα περιοριστεί εφεξής αυστηρά στα θέματα της αρμοδιότητάς της και δεν θα έχει άποψη για όλα τα ζητήματα, όπως είχε στη διάρκεια των μνημονίων, ως μέλος των θεσμών.

Συγκεκριμένα, είπε τα εξής: «Η ΕΚΤ, σε πρόσφατη εξέτασή της για τη συμμετοχή της στα προγράμματα διάσωσης, κατέληξε στο ότι χρειάζεται ένα διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι θα ασχοληθεί ουσιαστικά με τη μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική πτυχή της οικονομίας. Οπότε η ΕΚΤ δεν θα πει τίποτε άλλο πλέον, ούτε για τις συντάξεις, ούτε για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, ούτε για τίποτα από τα ζητήματα για τα οποία τα τελευταία χρόνια η ΕΚΤ είχε κάποιο λόγο, ως μικρός εταίρος».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, λαμβάνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος της επιτροπής Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, υπενθύμισε ότι τα μέτρα που αφορούσαν περικοπές στις συντάξεις, της τάξεως του 1% του ΑΕΠ και του αφορολογήτου 1% του ΑΕΠ, τα είχε ζητήσει το ΔΝΤ και όχι η Ε.Ε. «Η Ε.Ε. δεν χαίρεται ιδιαιτέρως γι’ αυτό», είπε ο κ. Γκουαλτιέρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή