Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές προκαλούν τα κόκκινα δάνεια

Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές προκαλούν τα κόκκινα δάνεια

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απώλειες 4,2 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίησή τους μετρούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου του 2015, καθώς η υποχώρηση των μετοχικών τίτλων σε σχέση με τις τιμές της ανακεφαλαιοποίησης ξεκινάει από 40% και φθάνει έως και το 69%. Η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δεν ξεπερνά πλέον τα 5,6 δισ. ευρώ από 9,8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015.

Εν αναμονή της υποβολής στον SSM των νέων στόχων, που θα βάζουν υψηλά τον πήχυ για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) έως και το 2021, και απουσία θετικών ειδήσεων για τον κλάδο, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε χθες εκ νέου κατά 3,68% στις 565,28 μονάδες, ενώ η μηνιαία πτώση φθάνει το 26%. Τη μεγαλύτερη πτώση είχε η τιμή της Τράπεζας Πειραιώς που υποχώρησε κατά 6,70% στο 1,950 ευρώ, ενώ ακολούθησε η τιμή της Alpha Bank με πτώση 3,85% στο 1,198 ευρώ, της Eurobank με πτώση 3,04% στα 0,638 ευρώ και της Εθνικής με πτώση 2,26% στο 1,684 ευρώ.

Η έκθεση της Goldman Sachs και η μείωση των στόχων για τις τέσσερις τράπεζες, που δημοσιεύθηκε χθες σε συνέχεια των αποτελεσμάτων του β΄ τριμήνου, επισφράγισε τις αντίστοιχες εκτιμήσεις και των άλλων επενδυτικών τραπεζών (Citi, Deutsche Bank, BofA Merrill Lynch) που δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Συγκεκριμένα για την Alpha Bank, η Goldman Sachs μείωσε την τιμή-στόχο στα 2,45 ευρώ από 2,50 ευρώ, για την Εθνική στα 2,76 ευρώ από 2,90 ευρώ, για τη Eurobank στο 1,03 ευρώ από 1,04 ευρώ πριν και για την Πειραιώς στα 3,25 ευρώ από 3,4 ευρώ. Η Alpha Bank με σύσταση buy παραμένει η κορυφαία της επιλογή στην Ελλάδα, καθώς, όπως εκτιμά ο διεθνής οίκος, οι υψηλοί κεφαλαιακοί της δείκτες παρέχουν στον όμιλο πρόσθετη λειτουργική ευελιξία. Ουδέτερη είναι η σύσταση για τις Πειραιώς, Eurobank και Εθνική Τράπεζα.

Οπως παρατηρεί η Goldman Sachs, τα έσοδα των ελληνικών τραπεζών συνέχισαν να μειώνονται σε τριμηνιαία βάση, αν και σε πολύ χαμηλότερους ρυθμούς (-0,3% σε τριμηνιαία, -10% σε ετήσια βάση) στο σημερινό περιβάλλον της απομόχλευσης, της αναδιάρθρωσης δανείων και της συμπίεσης των spreads του ενεργητικού. Τα συνολικά κέρδη προ φόρων εξέπληξαν, όπως σημειώνει, ανοδικά (+16%), έναντι των εκτιμήσεών της, λόγω μείωσης της τάξης των 23 μονάδων βάσης του κόστους κινδύνου και καθοδηγούμενα από τον μικρότερο σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) για τον κλάδο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα καθαρά έσοδα του κλάδου τα οποία είναι αρνητικά, και έναντι των εκτιμήσεων της αμερικανικής τράπεζας, λόγω των ζημιών της Τράπεζας Πειραιώς που οφείλονται στις διακοπτόμενες δραστηριότητες.

Σημειώνεται ότι οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες είδαν καλύτερη δυναμική του σχηματισμού μη εξυπηρετούμενων δανείων το β΄ τρίμηνο επηρεαζόμενες από τις πωλήσεις και τις χαμηλότερες αθετήσεις πληρωμών στους κλάδους των καταναλωτικών και των επιχειρηματικών δανείων. Από την άλλη πλευρά, ο σχηματισμός τείνει να είναι σχετικά ασθενέστερος στα στεγαστικά δάνεια. Και οι τέσσερις τράπεζες επανέλαβαν τους στόχους του SSM για το 2018-19 και η Eurobank ανέφερε ότι σύντομα θα υποβάλει ένα νέο σχέδιο με νέο στόχο για τα NPEs στην περιοχή περίπου του 15%.

H Goldman Sachs επισημαίνει τη βελτίωση της ρευστότητας μέσω των εισροών καταθέσεων (περίπου 2 δισ. ευρώ) και την περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα (-8 δισ. ευρώ) στο β΄ τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή