Τα Τρίκαλα επιμένουν στην τεχνολογία με έξι νέες εφαρμογές για τους πολίτες

Τα Τρίκαλα επιμένουν στην τεχνολογία με έξι νέες εφαρμογές για τους πολίτες

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έξι εφαρμογές, μέσω της τεχνολογίας, που αποτελούν τμήμα του Smart Trikala και που κάνουν ευκολότερη τη ζωή των πολιτών σε ζητήματα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα, παρουσίασε ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Μία από αυτές τις εφαρμογές είναι τα Trikala CheckApp, η επίσημη εφαρμογή του δήμου Τρικκαίων που επιτρέπει στον πολίτη να ενημερώνεται απ' ευθείας από τον δήμο, μέσω της εφαρμογής, αλλά και να πλοηγείται εύκολα σε χρηστικές πληροφορίες των Τρικάλων (ενδεικτικά: αξιοθέατα, χρήσιμα για την πόλη).

Ταυτόχρονα, επιτρέπει στον πολίτη να δηλώνει εύκολα, χωρίς αναμονή, χωρίς τηλεφώνημα, το πρόβλημά του στη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Πολίτη (20000).

Μια δεύτερη, είναι η πύλη ανοικτών δεδομένων του δήμου Τρικκαίων. Ο σκοπός των ανοικτών δεδομένων είναι διττός: αφενός να παρουσιάζει με διαφάνεια όλες τις διεργασίες που διεκπεραιώνονται από το Δήμο (πχ. τεχνικό πρόγραμμα), αλλά αφετέρου να προσφέρει ελεύθερα πληροφορίες προς τον δημότη.

Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα από τον ίδιο (πχ. οι θέσεις των κάδων στην πόλη), ενώ επιτρέπουν την ανάπτυξη εφαρμογών που χρησιμοποιούν τα δεδομένα αυτά (πχ. θέσεις στάθμευσης και όδευση προς αυτές από σχετικές εφαρμογές).

Τα δεδομένα εμπλουτίζονται καθημερινά προκειμένου να καλύψουν ακόμη μεγαλύτερο εύρος πληροφοριών.

Μια άλλη εφαρμογή είναι οι ηλεκτρονικές πληρωμές προς τον δήμο Τρικκαίων. Αυτή, δίνει τη δυνατότητα στον δημότη να ενημερωθεί και να πληρώσει τις οφειλές του προς τον δήμο, χωρίς να προσέλθει στο ταμείο, εύκολα και με ασφάλεια, με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών στο Taxis.

Τα γεωγραφικά δεδομένα του δήμου Τρικκαίων, μια άλλη εφαρμογή, αξιοποιούνται από σημαντικές ομάδες πολιτών (ενδεικτικά: μηχανικοί και φορείς που υλοποιούν τεχνικά έργα στην πόλη), προκειμένου να εντοπίσουν την ακριβή θέση στο χάρτη, πόρων του δήμου (πχ. φωτιστικά σώματα, όδευση δικτύου οπτικών ινών).

Η υπηρεσία βρίσκεται στο στάδιο της πιλοτικής λειτουργίας και εξελίσσεται. Καταχωρήθηκε σημαντικός αριθμός (υπάρχουν ορισμένα λάθη που διορθώνονται και που επικαιροποιούνται διαρκώς).

Στις παραπάνω εφαρμογές ανήκει και το Bot: λογισμικό αυτόματης απομακρυσμένης εξυπηρέτησης του δημότη από την επίσημη σελίδα του δήμου Τρικκαίων στο Facebook.

Σκοπός του είναι η απευθείας πληροφόρηση του πολίτη. Ο επισκέπτης στη σελίδα του δήμου στο Facebook μπορεί να θέτει ερωτήσεις προς το Bot με τη μορφή της αποστολής μηνύματος.

Τελευταία εφαρμογή που διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών, είναι οι δημόσιες διαβουλεύσεις του δήμου Τρικκαίων. Επιτρέπουν το σχολιασμό σημαντικών θεμάτων του δήμου (πχ. ένα νέο έργο ή μια νέα παρέμβαση).

Σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της πόλης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σημείωσε: «παράλληλα ξεκινάμε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για να κατανοήσουν καλύτερα αυτές τις εφαρμογές, να τις ανακαλύψουν και να τις εφαρμόσουν στην καθημερινότητά τους. Άλλωστε η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το μέσο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή