Noble Gourmet Restaurant: Προοδευτική ροδίτικη κουζίνα

Noble Gourmet Restaurant: Προοδευτική ροδίτικη κουζίνα

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυο στιβαροί μάγειρες, ο Γιώργος Τρουμούχης και ο Σταμάτης Μισομικές, παρουσιάζουν μια σοφιστικέ εκδοχή της τοπικής γαστρονομίας.

Η θέση: Στον τελευταίο όροφο του κεντρικού κτιρίου του ξενοδοχείου Elysium Resort & Spa με θέα στον κόλπο του Φαληρακίου.

Η ατμόσφαιρα: Ένα κλασικό ξενοδοχειακό εστιατόριο, με ευρύχωρες ροτόντες, λινά τραπεζομάντιλα, εκλεπτυσμένο σέρβις και πιάνο. Μικρές μοντέρνες λεπτομέρειες στην κεντρική σάλα, όπως η ανοιχτή κουζίνα και τα ανάγλυφα διακοσμητικά στοιχεία στους τοίχους, αλλά και το κατά βάση σύγχρονο art de la table συνεισφέρουν στο να γίνεται η συνολική εμπειρία πιο σημερινή και να συμβαδίζει με την προχωρημένη κουζίνα.

Noble Gourmet Restaurant: Προοδευτική ροδίτικη κουζίνα-1

Το φαγητό: «Γνώρισε, νοστάλγησε, μύρισε, γεύσου…» αυτή είναι η εισαγωγή στην κάρτα των 6 μενού degustation που σερβίρει το εστιατόριο. Η φιλοσοφία απλή, αλλά καθόλου απλοϊκή, τόσο στη σύλληψη, όσο και στην εκτέλεση: «Αποστολή μας είναι να διατηρήσουμε τη φλόγα των παραδόσεών μας ζωντανή, να τις βελτιώσουμε, να ξυπνήσουμε τις μνήμες και να τις διαδώσουμε στους καλεσμένους μας» λένε οι σεφ του εστιατορίου.

Βρέθηκα σε ένα νησί όπου ο τουρισμός είναι ευνόητος, εύκολος και χαμηλών απαιτήσεων, και σε ένα τόπο για τον οποίο ελάχιστα γνωρίζουμε για την γαστρονομία του. Παρακολούθησα ένα πρωτοποριακό για τη Ρόδο, αλλά κι απολύτως επιτυχημένο, γαστρονομικό φεστιβάλ, τέσσερα 6hands events, με καλεσμένους τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη, τον Δημήτρη Παμπόρη, τον Νίκο Μπίλη και τον Γιώργο Στυλιανουδάκη. Και τέλος θαύμασα στην κουζίνα του Noble, του δημιουργικού εστιατορίου του ξενοδοχείου Elysium Resort & Spa, δυο γενιές μαγείρων να τα πηγαίνουν περίφημα, να συνεργάζονται με απόλυτη αρμονία και να παρουσιάζουν μια ροδίτικη κουζίνα χάρμα οφθαλμών και τέρψει ουρανίσκου. Ένα μικρό «γαλατικό χωριό» είναι το Noble, που το κυβερνάνε ο νεαρός, φέρελπις σεφ Σταμάτης Μισομικές κι ο χαμηλών τόνων, έμπειρος σεφ Γιώργος Τρουμούχης, με την τετραμελή μπριγκάντα τους και μια ασυναγώνιστη ομάδα στο σέρβις, που υποστηρίζονται σθεναρά από τους ιδιοκτήτες και τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου.

Noble Gourmet Restaurant: Προοδευτική ροδίτικη κουζίνα-2

Από τα 6 μενού επιλέξαμε το δεύτερο αντιπροσωπευτικότερο (το πρώτο είναι κυριολεκτικά μια μικρή Οδύσσεια 22 πιάτων και διαρκεί περίπου 5 ώρες). Πρόκειται για το μενού Βιότοπος των 12 πιάτων, μια διεισδυτική ματιά στην παράδοση της Ρόδου μέσα από πιάτα σχεδιασμένα προσεκτικά έτσι ώστε να βγάζουν νόημα, να έχουν τεχνική αρτιότητα, δημιουργική προσέγγιση, ρομαντισμό, ουσία και νοστιμιά. Χαρακτηριστικά είναι τα πιταρούδια, ένα αντιπροσωπευτικό φαγητό της Ρόδου, το οποίο παρουσιάζεται ως street food με διάφορες υφές λαχανικών, με ρεβιθοκεφτέ και ροδοσταμιά (μαρμελάδα ντομάτας) που το απολαμβάνουμε διπλωμένο σαν τορτίγια.

Πολλά συγχαρητήρια παίρνει το καταπληκτικό σουπιόρυζο – σύμφωνα με τη ροδίτικη συνήθεια το τυρί συνοδεύει τα πάντα, κι απαραιτήτως και τα θαλασσινά- που ήρθε σερβιρισμένο σε μοντέρνα οβάλ πιάτα με ένα μπισκότο από καρύδι στην βάση του και σκεπασμένο με ένα τραγανό φύλλο καϊμάκι («πόψημα» στην τοπική διάλεκτο) από το τοπικό, μαλακό τυρί «σύνορο». Από τα κυρίως πιάτα, το πιο χαρακτηριστικό και μάλλον και το πιο ιδιαίτερο είναι ο Πασχάτης με αρνί, πλιγούρι, μελιτζάνα μπουκωτή (με σκόρδο και μαϊντανό), που στη δημιουργική εκδοχή του σερβίρεται ξεψαχνισμένο συνοδεία μαρμελάδας από τις φλούδες τις μελιτζάνας, κι «αναπαριστά» αυτό το πολύ τυπικό ροδίτικο, γιορτινό πιάτο, το μυρωμένο με μπόλικο δυόσμο και άνηθο.

Ο λογαριασμός: Μενού Αλς (8πιάτων) στα 80ευρώ/άτομο, χορτοφαγικό μενού Χλωρίδα (8πιάτων) στα 75ευρώ/άτομο, μενού Πανίδα 8πιάτων 85ευρώ/άτομο, μενού Βιότοπος 5πιάτων στα 55ευρώ/άτομο, μενού Βιότοπος 12πιάτων στα 100ευρώ/άτομο και μενού Βιότοπος 22πιάτων (τελευταία παραγγελία στις 21.00) στα 185ευρώ/άτομο. Στις τιμές δεν συμπεριλαμβάνεται το κρασί.

Η κάβα: Μια αρκετά καλή λίστα με ελληνικές κυρίως επιλογές κρασιών που ανταποκρίνονται στα πιάτα του μενού.

Επιπλέον πληροφορίες: Καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 19:00 – 23:00 (τελευταία παραγγελία). Σημειώστε ότι πολύ αξιόλογο είναι και το εστιατόριο Fresh που βρίσκεται στο ισόγειο του ξενοδοχείου και σερβίρει πολύ αξιόλογη μεσογειακή κουζίνα με την επιμέλεια του σεφ Τρουμούχη, σε πιο casual εκδοχή το μεσημέρι, και πολύ προσεγμένη και με δημιουργικό προσανατολισμό το βράδυ.

Noble Gourmet Restaurant,

Ξενοδοχείο Elysium Resort & Spa,

Καλλιθέα, Ρόδος,

Τ/224104570

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή