Σε ρόλο θύματος εταιρείες των ΗΠΑ

Σε ρόλο θύματος εταιρείες των ΗΠΑ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζεται ότι ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει στην Κίνα θα θωρακίσει την οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ και θα υπονομεύσει τα σχέδια του Πεκίνου για την κυριαρχία στον χώρο της τεχνολογίας. Καθώς, όμως, τίθενται σε εφαρμογή οι δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές εκατοντάδων δισ. δολ. από αυτήν την εβδομάδα, οι εταιρείες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι υπάρχει μεγάλη εξάρτηση της αμερικανικής οικονομίας σε προϊόντα από την Κίνα. Σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο είναι πιθανότερο να υπάρχουν θύματα παρά νικητές για τις ΗΠΑ.

Σε αυτόν τον νέο γύρο δασμών που επιβάλλει ο Λευκός Οίκος περιλαμβάνονται προϊόντα από την Κίνα, συνολικής αξίας 200 δισ. δολ., από τσάντες μέχρι ψυγεία και ποδήλατα. Οι δασμοί αυτοί θα πλήξουν τις εταιρείες τηλεπικοινωνιακού και τεχνολογικού εξοπλισμού της Κίνας, οι οποίες εξασφαλίζουν πολύτιμα εξαρτήματα για τη λειτουργία του Διαδικτύου, των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, των συστημάτων αποθήκευσης δεδομένων και άλλων τεχνολογικών εφαρμογών. Οι τελωνειακές αρχές των ΗΠΑ αρχίζουν σιγά σιγά να εισπράττουν φόρους στις εισαγωγές επεξεργαστών, μόντεμ ή πύργων μετάδοσης σημάτων κινητής τηλεφωνίας. Η Intel προειδοποίησε ότι αυτοί οι δασμοί θα αλλάξουν τα δεδομένα για τον Αμερικανό καταναλωτή. Ξεκινούν από 10%, με στόχο να αυξηθούν στο 25% τον επόμενο Ιανουάριο.

Ο τεχνολογικός κλάδος των ΗΠΑ μαζί με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις εταιρείες μεταποίησης της χώρας έχουν αναθέσει σε Κινέζους εργολάβους μεγάλο μέρος της παραγωγής τους. Στην Κίνα είναι πολύ χαμηλότερο το κόστος παραγωγής εξαρτημάτων και της συναρμολόγησής τους για τη δημιουργία του τελικού προϊόντος.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, οι Intel, Dell και Apple μετέφεραν την παραγωγή των προϊόντων τους στο εξωτερικό, εκμεταλλευόμενες το χαμηλό εργατικό κόστος σε άλλες χώρες, αλλά και την εγγύτητα στις αναδυόμενες αγορές, όπου δημιουργείται μια νέα μεσαία τάξη. Για παράδειγμα, η Intel σχεδιάζει και παράγει επεξεργαστές στις ΗΠΑ, αλλά εξαρτάται από την Κίνα για την κατασκευή των μικροεπεξεργαστών, που θα φορολογηθούν με δασμούς. Η μεταφορά αυτών των δραστηριοτήτων εκτός Κίνας είναι εξωπραγματική, προειδοποίησε η εταιρεία. «Είναι πολύ δαπανηρό να μεταφέρει κανείς σε άλλα μέρη αυτές τις δραστηριότητες».

Οι Google, Dell, IBM και άλλοι ισχυροί παίκτες του αμερικανικού κλάδου τεχνολογίας τονίζουν ότι οι δασμοί θα αυξήσουν το κόστος παραγωγής για τις εταιρείες και τις τιμές για τους καταναλωτές. Οπότε οι ΗΠΑ θα έχουν ένα εμπόδιο για να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία που έχουν σήμερα στην καινοτομία, όπως είναι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας μετάδοσης δεδομένων 5ης γενιάς (5G). Η άνοδος των τιμών, υποστηρίζουν οι τεχνολογικοί όμιλοι, θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και θα αυξήσουν το κόστος κατανάλωσης. Εκτός των άλλων, η Κίνα θα αποκτήσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε αυτή τη μάχη για υπεροχή στην τεχνολογία.

«Η Κίνα έχει καταφύγει σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας και των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας – αναγκάζοντάς τες να μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους στους Κινέζους συνεταίρους τους», δήλωσε ο κ. Τραμπ την περασμένη εβδομάδα. Οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας παραδέχονται ότι δέχονται τέτοιας φύσεως πιέσεις από την Κίνα. Αλλά, όπως ισχυρίζονται, η επιβολή δασμών ως «μορφή τιμωρίας» επιφέρει επιπτώσεις μόνον σε αυτές, χωρίς να εξασφαλίζει πως η Κίνα θα βελτιώσει τις πρακτικές της.

Το 2014, τα ηλεκτρονικά είδη αναλογούσαν στο 40% των κινεζικών εισαγωγών. Οπότε και η κατανάλωση αμερικανικών τεχνολογικών προϊόντων είναι πολύ υψηλή στην Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή