Σημαντική συμμαχία για… τα σκουπίδια

Σημαντική συμμαχία για… τα σκουπίδια

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλήθεια είναι ότι σε μια χώρα που υπολείπεται πολύ βασικών υποδομών και παιδείας στη διαχείριση των απορριμμάτων, η προοπτική της μηδένισής τους ακούγεται «εξωτική». Ομως ο στόχος πρέπει να είναι αυτός και μια νέα πρωτοβουλία με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη φιλοδοξεί να προετοιμάσει το έδαφος για μια ολότελα διαφορετική λογική στη διαχείριση των απορριμμάτων στην πόλη. Το πρώτο σχέδιο πρόληψης του είδους του θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου και θα περιλαμβάνει δράσεις για 24 τομείς, από τη διαχείριση υλικών έως τη βελτίωση των διαδικασιών λειτουργίας με ορίζοντα τριετίας.

Η πρωτοβουλία ανήκει σε ιδιώτη – στην εταιρεία Coca-Cola, η οποία ξεκινά το νέο της πρόγραμμα στην Ευρώπη «Zero Waste Cities» από τη Θεσσαλονίκη. Βασικός πυλώνας είναι το σχέδιο πρόληψης, το οποίο έχει ανατεθεί από την εταιρεία στην Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης. «Στόχος του σχεδίου είναι να διαμορφωθεί σε συνεργασία με τον δήμο, τους φορείς της πόλης, τις ΜΚΟ και τους πολίτες ένας οδηγός δράσεων προκειμένου η πόλη να αποκτήσει μια προοπτική μείωσης των απορριμμάτων», εξηγεί ο πρόεδρός της, Φίλιππος Κυρκίτσος. «Ασχολούμαστε με 24 θεματικούς τομείς: για παράδειγμα, το γυαλί, το πλαστικό μπουκάλι και άλλα 11 υλικά, έξι μεγάλους χώρους της πόλης (όπως σχολεία, ξενοδοχεία, χώρους άθλησης) και πέντε διαδικασίες λειτουργίας του δήμου. Την περίοδο αυτή επεξεργαζόμαστε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως την οικονομική του κατάσταση, το προσωπικό του, τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής που καλύπτει, τις δυνατότητές του. Το καλό, πάντως, είναι ότι ο συγκεκριμένος δήμος έχει σήμερα από τα υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης στη χώρα, επομένως ο κόσμος έχει ήδη μια πιο ορθή συμπεριφορά».

Το σχέδιο πρόληψης θα καταλήξει σε προτάσεις στο τέλος του έτους. «Θα επιλέξουμε εκείνες που ο δήμος θα μπορεί να φέρει εις πέρας και θα τις ιεραρχήσουμε. Είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πείραμα γιατί είναι η πρώτη φορά που ένας μεγάλος δήμος θα ασχοληθεί σοβαρά με το κομμάτι της πρόληψης παραγωγής αποβλήτων». Τα περιθώρια βελτίωσης είναι πολλά: για παράδειγμα, επισημαίνει ο κ. Κυρκίτσος, στον τομέα της σπατάλης φαγητού, ο δήμος μπορεί να ξεκινήσει καμπάνια ώστε να πεισθούν τα εστιατόρια να παρέχουν μισές ή παιδικές μερίδες φαγητού και να διαθέτουν σε κοινωνικές δομές το φαγητό που κάθε ημέρα περισσεύει. «Στη Βόρεια Ευρώπη, επειδή το θέμα των βασικών υποδομών έχει λυθεί εδώ και χρόνια, εστιάζουν πλέον όλοι στη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων. Υπάρχουν τουλάχιστον 1.500 διαφορετικά projects σε πόλεις σε όλη την Ευρώπη, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων με εξαιρετικά επιτυχημένα αποτελέσματα».

Σημαντική συμμαχία για… τα σκουπίδια-1

Η Coca-Cola παρουσίασε μέρος της πρωτοβουλίας της στη ΔΕΘ.

Η… ορατή πλευρά

Εκτός από το πιο τεχνοκρατικό κομμάτι το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μια πιο «ορατή» πλευρά, που γνωστοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη τις ημέρες της ΔΕΘ. Μια ενδιαφέρουσα δράση ήταν η κατασκευή επίπλων για εξωτερικούς χώρους, με τη χρήση 3D εκτυπωτή και ανακυκλωμένου πλαστικού ως πρώτης ύλης. Τα πρώτα έπιπλα (που επιμελήθηκαν οι αρχιτέκτονες Φωτεινή Σετάκη και Πάνος Σακκάς του γραφείου έρευνας και σχεδιασμού «The New Raw») τοποθετήθηκαν στη νέα παραλία. Σύντομα οι πολίτες θα κληθούν μέσα από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα (www.printyourcitycocacola.gr) να επιλέξουν έπιπλα (υποδεικνύοντας τις ανάγκες τους) και τα σημεία της πόλης που επιθυμούν να τοποθετηθούν. Μια άλλη δράση ήταν η τοποθέτηση σε παραλίες ορθοστατών με κάδους για τέσσερα ρεύματα ανακύκλωσης και η ενημέρωση των λουομένων.

Τέλος, από τα τέλη Οκτωβρίου και μέχρι το τέλος του έτους η εταιρεία Coca-Cola θα δημιουργήσει ένα «διαδραστικό κέντρο ανακύκλωσης και ενημέρωσης» στον χώρο της ΔΕΘ. Πρόκειται για ένα πρότυπο κέντρο κυκλικής οικονομίας και ανακύκλωσης με τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπου οι κάτοικοι της πόλης θα μπορούν να ενημερώνονται γύρω από τη σημασία και την αξία της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης.

Σχέδιο δράσης από την Κομισιόν

Σχέδιο  δράσης για τους «κακούς μαθητές» της ανακύκλωσης στην Ευρώπη προαναγγέλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σχέδιο θα αφορά τις 14 χώρες (μεταξύ των οποίων Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία και Ισπανία), οι οποίες θεωρείται απίθανο να πετύχουν τον στόχο της ανακύκλωσης του 50% των αστικών τους απορριμμάτων έως το 2020. Οι δράσεις αυτές θα διαμορφωθούν ξεχωριστά για κάθε χώρα, ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται και θα αφορούν από την ενίσχυση της χωριστής διαλογής των απορριμμάτων έως τη διαμόρφωση πιο αποτελεσματικών σχημάτων «διευρυμένης ευθύνης παραγωγού» (όπως είναι τα γνωστά στη χώρα μας «ρεύματα» ανακύκλωσης).

Οι οδηγίες της Ε.Ε. για τα αστικά απόβλητα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Ζητεί να υπάρξουν συνέπειες για τους δήμους που δεν επιτυγχάνουν τους στόχους, την εισαγωγή μέτρων για τη σταδιακή μείωση της ταφής (όπως το αποκαλούμενο «τέλος ταφής» που έχει πριν από χρόνια θεσπιστεί στη χώρα μας χωρίς να εφαρμοστεί), να γίνει άμεσα υποχρεωτικός ο διαχωρισμός των βιο-αποβλήτων και να καθορίσει η κάθε χώρα το ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών που κάθε δήμος οφείλει να προσφέρει.

Οι οδηγίες δεν περιλαμβάνουν μόνο τα αστικά απόβλητα, αλλά και άλλες κατηγορίες. Για παράδειγμα, η Επιτροπή ζητεί να προωθηθεί η επιτόπου διαλογή των αποβλήτων από οικοδομικές εργασίες. Ενώ στις ηλεκτρονικές και ηλεκτρονικές συσκευές ζητεί την πάταξη της παράνομης διαχείρισής τους. Για την προώθηση των δράσεων θα υπάρξουν μέσα στο επόμενο διάστημα επισκέψεις στις 14 ενδιαφερόμενες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή