Λίστα με τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα

Λίστα με τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις 18 χρόνια έχουν περάσει από την αρχή του 21ου αιώνα και ήδη συντάχθηκε η πρώτη λίστα με τα 100 καλύτερα βιβλία του. Πρόκειται για τον κατάλογο τον οποίο συνέταξε η ομάδα του αμερικανικού ιστότοπου Vulture, που αποτελεί την έκφραση του περιοδικού New York Magazine στο Ιντερνετ. Οι συντάκτες της λίστας αναφέρουν ότι η απόφαση της δημιουργίας ενός τέτοιου καταλόγου μοιάζει κάπως πρώιμη, αλλά δεν είναι βεβιασμένη. Αυτά τα 18 χρόνια του νέου αιώνα, ιδωμένα μέσα στο πλαίσιο της 11ης Σεπτεμβρίου, της εκλογής του Τραμπ και των παγκόσμιων πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών έχουν μια «πολιτιστική συνοχή», που επηρεάζει τη λογοτεχνία. Στην πρώτη θέση λοιπόν βρίσκεται μια έκπληξη, το βιβλίο «Ο τελευταίος Σαμουράι» της Αμερικανίδας Ελέν Ντε Βιτ, και ακολουθούν μερικές αναμενόμενες επιλογές, όπως το μυθιστόρημα «Διορθώσεις» του Τζόναθαν Φράνζεν, το «Μη με αφήσεις ποτέ» του πρόσφατα βραβευμένου με Νομπέλ Καζούο Ισιγκούρο (φωτ.), «Η συνωμοσία εναντίον της Αμερικής» του Φίλιπ Ροθ και το «NW» της Zadie Smith. Γενικώς η λίστα περιλαμβάνει κυρίως αγγλοσάξονες συγγραφείς, αλλά κάνει μερικές εξαιρέσεις, για το «Η υπέροχη φίλη μου» της Ελενα Φερράντε, το «2666» του Χιλιανού Ρομπέρτο Μπολάνιο, την «Πλατφόρμα» του Μισέλ Ουελμπέκ κ.ά.

ΟΗΕ για παιδιά

H Γενική Συνέλευση του  Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξήγγειλε τη δημιουργία μιας λέσχης ανάγνωσης για παιδιά, με σκοπό να εντάξει αυτή την πρωτοβουλία στην Ατζέντα του 2030. Τα βιβλία που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της λέσχης έχουν ποικίλα θέματα, από την αξία του πόσιμου νερού και την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι το ζήτημα της ισότητας των φύλων και την εξάλειψη των διακρίσεων εις βάρος των μειονοτήτων. Σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις, τα βιβλία θα είναι διαθέσιμα σε 6 γλώσσες: αγγλικά, αραβικά, κινεζικά, ισπανικά, γαλλικά και ρωσικά.

Τζέφρι Ευγενίδης

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ ελληνικής καταγωγής Αμερικανός συγγραφέας Jeffrey Eugenides, επισκέπτεται την Αθήνα στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων. Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, ο δημοφιλής συγγραφέας θα συζητήσει με τη συγγραφέα Κάλλια Παπαδάκη και τη δημοσιογράφο και κριτικό βιβλίου Μικέλα Χαρτουλάρη. Σήμερα ο συγγραφέας συμμετέχει σε λογοτεχνική εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, στις 7 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή