Ισχυρή άνοδος κατά 1,44% στο Χρηματιστήριο

Ισχυρή άνοδος κατά 1,44% στο Χρηματιστήριο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντόνως ανοδικά και μια ανάσα πριν από τις 700 μονάδες έκλεισε το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να επιστρέφουν μετά τις χθεσινές πιέσεις που ασκήθηκαν σε όλο το ταμπλό. Ωστόσο ο τζίρος δεν πείθει για μια διατηρήσιμη ανοδική κίνηση, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, προσθέτοντας πως η αγορά έχει μπει σε κλίμα παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Το ριμπάουντ μπορεί να αποδοθεί στην ανάκαμψη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων καθώς και της αγοράς ομολόγων, και σίγουρα βοηθάει στη βελτίωση του κλίματος τη στιγμή που διεξάγεται νέο roadshow στο Λονδίνο (της BofA Merrill Lynch) με τη συμμέτοχη των ελληνικών τραπεζών.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,44% στις 699,89 μονάδες, o δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,40%, o τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,27% στις 578,11 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε και πάλι σε υποτονικά επίπεδα και στα 35,52 εκατ. ευρώ.

Μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος οδηγεί σε μια φάση χαμηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος για το Χ.Α., όπου ενδέχεται να παγιωθεί ο χαμηλός όγκος συναλλαγών και η κατεύθυνση θα επιβάλλεται εν πολλοίς από το εξωτερικό, επισημαίνει ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής επενδύσεων της Merit. Η αγορά ζητεί προσήλωση στις απαραίτητες ενέργειες και χρονοδιάγραμμα για έξοδο στις αγορές, όπως προσθέτει.

Η δυσπιστία για τον τραπεζικό κλάδο παραμένει, οδηγώντας την κεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών στο 50% εκείνης του Δεκεμβρίου 2015 και στο 20% εκείνης του τέλους Σεπτεμβρίου 2014, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Ετσι, ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί και πάλι το μεγάλο βαρίδι της αγοράς. Ωστόσο, τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου για τις λοιπές εταιρείες, η ολοκλήρωση των οποίων αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδος, καταδεικνύει τον απόλυτο διχασμό του ελληνικού Χρηματιστηρίου καθώς η αναδιάρθρωση που έχουν πραγματοποιήσει οι περισσότερες εταιρείες έχει θεαματικά αποτελέσματα: η καθαρή κερδοφορία αυξάνεται κατά 36%, τα λειτουργικά κέρδη αλλά και ο κύκλος εργασιών κατά 8% για την πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών, με τον κλάδο των πετρελαιοειδών να αποτελεί το αδιαμφισβήτητο «βαρύ πυροβολικό» της αγοράς. Η εικόνα αυτή διατηρεί τη συντήρηση του επιλεκτικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, επιτρέποντας την δημιουργία προσδοκιών για επιτυχή υπέρβαση των 700 μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή