Υπόθεση ημερών η νέα συμφωνία μεταξύ Αργεντινής και ΔΝΤ

Υπόθεση ημερών η νέα συμφωνία μεταξύ Αργεντινής και ΔΝΤ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αργεντινή βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ για τη σύναψη νέας ενισχυμένης δανειακής συμφωνίας, σύμφωνα με δήλωση του Μαουρίτσιο Μάκρι, προέδρου της χώρας.

Η αποχώρηση χθες του κεντρικού τραπεζίτη της Αργεντινής «για προσωπικούς λόγους» προκάλεσε αναταραχή και υποχώρηση του πέσο Αργεντινής κατά 3,3%.

Ο Λουίς Καπούτο είχε τοποθετηθεί πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας τον Ιούνιο του 2018 και ήταν υπέρμαχος των παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος, με στόχο να περιοριστεί η υποτίμηση του πέσο Αργεντινής έναντι του δολαρίου. Προτού διοριστεί στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη, ήταν υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής. Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, η θέση του Καπούτο υπέρ της πώλησης δολαρίων, ώστε να ενισχυθεί το πέσο, ήταν αντίθετη με τη θέση του ΔΝΤ.

Το νόμισμα της Αργεντινής έχει υποχωρήσει κατά περίπου 50% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, ενώ η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 60%, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, που έχει υπερβεί το 30%. Ο Μάκρι δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ότι η νέα συμφωνία με το ΔΝΤ ενδέχεται να επιτευχθεί «εντός δύο ημερών» και θα περιλαμβάνει «μεγαλύτερη υποστήριξη». Πηγή από την κυβέρνηση της Αργεντινής δήλωσε χθες στην εφημερίδα La Nation ότι η Αργεντινή έχει εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, ύψους 3-5 δισ. δολαρίων. Τον Ιούνιο, η Αργεντινή είχε λάβει δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο που έχει χορηγήσει ποτέ το Ταμείο. Το ερώτημα είναι κατά πόσον θα καλύψει η χρηματοδότηση την εξυπηρέτηση του χρέους το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή