Πλήγμα για τη Facebook η αποχώρηση των ιδρυτών της Instagram

Πλήγμα για τη Facebook η αποχώρηση των ιδρυτών της Instagram

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο πλήγμα δέχτηκε χθες η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook έπειτα από την ανακοίνωση των δύο ιδρυτών της Instagram πως αποχωρούν για να «ικανοποιήσουν περαιτέρω την περιέργεια τους και να εξερευνήσουν ξανά τη δημιουργικότητά τους».

Τον Απρίλιο του 2012, η Facebook εξαγόρασε την Instagram, έναντι ενός δισ. δολαρίων. Οι ιδρυτές της Instagram, Κέβιν Σάιστρομ και Μάικ Κρίνγκερ, παρέμειναν επικεφαλής μέχρι και χθες. Την είδηση της αποχώρησής τους αποκάλυψε πρώτη η αμερικανική εφημερίδα New York Times. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχέσεις του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ενός εκ των ιδρυτών της πλατφόρμας Facebook, με τους κ. Σάιστρομ και Κρίνγκερ της Instagram ήταν τεταμένες τον τελευταίο καιρό.

Μέσα σε μία εξαετία, η Instagram έχει εξελιχθεί σε πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της Facebook, απαλλαγμένο από το σκάνδαλο διαρροής των προσωπικών δεδομένων που ταλανίζει τη μητρική της.

Η Instagram είναι μία πιο «διασκεδαστική» εκδοχή πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, η οποία συνεισφέρει όλο και πιο πολύ στα κέρδη της Facebook. Μέσω της Instagram προβάλλονται κάποιοι από τους διασημότερους ανθρώπους του χώρου της ψυχαγωγίας και των σπορ, σε παγκόσμια κλίμακα. Ξεπερνά ένα δισ. ενεργούς χρήστες, σε μηνιαία βάση. Τα έσοδα της Instagram προβλέπεται πως θα διαμορφωθούν στα 7,5 δισ. δολάρια το 2018, αντιπροσωπεύοντας το 14% αυτών της Facebook.

Τον Ιούλιο, οι αρμόδιες εποπτικές αρχές της Βρετανίας επέβαλαν πρόστιμο 500.000 στερλινών στη Facebook για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων που αποκαλύφθηκε με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica. Το πρόστιμο κρίθηκε χαμηλό από μερίδα αναλυτών, καθώς θεωρήθηκε πως δεν ανταποκρινόταν στο μέγεθος του σκανδάλου που επηρέαζε εκατομμύρια χρήστες της Facebook. Η Cambridge Analytica χρησιμοποίησε προσωπικές πληροφορίες για να επηρεάσει την κοινή γνώμη με την ανάρτηση στοχευμένων διαφημίσεων στα προφίλ χρηστών ενόψει των αμερικανικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2016. Το σκάνδαλο της Cambridge Analytica κατέδειξε πως τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της πλατφόρμας δεν είναι ασφαλή. Μάλιστα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα προφίλ χρηστών του Facebook εταιρείες με αμφιλεγόμενους σκοπούς.

Επειτα από μία εξαετία με την ομάδα του Facebook, «είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο επόμενο κεφάλαιο», έγραψε ο Κέβιν Σάιστρομ στην επιστολή που δημοσιεύτηκε χθες. Οικονομικοί αναλυτές αναμένουν περισσότερες πληροφορίες για τους λόγους που οδήγησαν τους ιδρυτές της Instagram να αποχωρήσουν και θεωρούν πως η μετοχή της πλατφόρμας θα δεχτεί έντονες πιέσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή