Φοιτητές του Γέιλ ζητούν διερεύνηση για την υπόθεση Κάβανο

Φοιτητές του Γέιλ ζητούν διερεύνηση για την υπόθεση Κάβανο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα περισσότερα πρωινά της Δευτέρας, ο εντυπωσιακός ξύλινος διάδρομος της Νομικής Σχολής του Γέιλ σφύζει από ζωή και πολυάσχολους φοιτητές. Πριν από 30 χρόνια, ένας από αυτούς ήταν και ο –νεαρός τότε– Μπρετ Κάβανο. Ωστόσο, αυτή τη Δευτέρα, ενώ η Επιτροπή της Γερουσίας στην Ουάσιγκτον εξέταζε νέους ισχυρισμούς εναντίον του υποψήφιου ανώτατου δικαστή, στη Νομική Σχολή επικρατούσε απόλυτη ησυχία.

Πάνω από 300 φοιτητές του Γέιλ, ντυμένοι στα μαύρα, μαζεύτηκαν στις εννιά το πρωί για μια σιωπηλή διαμαρτυρία απέναντι στην υποψηφιότητα του Κάβανο για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης στις δύο γυναίκες που τον κατηγορούν για σεξουαλική παρενόχληση – την Κριστίν Μπλέιζι Φορντ και την Ντέμπορα Ραμίρεζ, συμφοιτήτρια του Κάβανο στη νομική σχολή. Μαύρες αφίσες κοσμούσαν τους τοίχους της σχολής, εξηγώντας τους τρεις στόχους της φοιτητικής αντίδρασης: να αντιταχθούν στην πλημμελή διερεύνηση της υπόθεσης, να υπερασπιστούν τη φωνή της Φορντ και της Ραμίρεζ, και να στηρίξουν όλα τα θύματα που έχουν βιώσει σεξουαλική βία. «Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το αν οι κατηγορίες θα εξακριβωθούν – είμαστε όμως σίγουροι πως δεν τους έχει δοθεί η απαραίτητη σημασία», εξηγεί στην «Κ» η Μέρι Ελα Σίμονς, μία από τις διοργανώτριες της πρωτοβουλίας των φοιτητών.

Η διαμαρτυρία των φοιτητών στηρίχθηκε θερμά από το καθηγητικό σώμα της σχολής – μερικοί μάλιστα ακύρωσαν τα μαθήματα της Δευτέρας, προτρέποντας τους μαθητές τους να συμμετάσχουν στη διαδήλωση ή να ταξιδέψουν στην Ουάσιγκτον ώστε να διαμαρτυρηθούν έξω από το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η στάση της νομικής σχολής δεν ήταν πάντα η ίδια.

Ο αγαπητός συνταγματολόγος του Γέιλ, Ακίλ Αμάρ, είχε πριν από μερικούς μήνες στηρίξει τον Κάβανο, αποκαλώντας τον «ένα αξιοσέβαστο νομικό μυαλό» και χαρακτηρίζοντας την υποψηφιότητα του «την πιο αθώα κίνηση του προέδρου Τραμπ». Ωστόσο, σε πρόσφατο δημοσίευμά του στην πανεπιστημιακή εφημερίδα με τίτλο «Δεύτερες σκέψεις για τον Κάβανο», ο Αμάρ αναθεώρησε, διαχώρισε το έργο του δικαστή από το πιθανό του βιογραφικό και απαίτησε την καλύτερη διερεύνηση των καταγγελιών περί σεξουαλικής κακοποίησης.

Η μάστιγα της σεξουαλικής βίας στα αμερικανικά πανεπιστήμια δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Πρόσφατα, έξι διαφορετικές έρευνες απέδειξαν πως σχεδόν μία στις πέντε φοιτήτριες κινδυνεύει να πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Ιδιαίτερος παράγοντας στο πρόβλημα είναι η απαγόρευση του αλκοόλ έως τα 21 και η κατ’ επέκταση υπερβολική και ανεύθυνη κατανάλωση από τους νεαρούς Αμερικανούς φοιτητές, που οδηγεί συχνά σε θολές και προβληματικές σεξουαλικές επαφές. Υπό αυτό το πρίσμα, οι αναφορές του Κάβανο το 2014 σε εκδήλωση του Yale Federalist Society, όπου καυχήθηκε για «μια νύχτα απίστευτης κατανάλωσης», που τελείωσε με τον ίδιο και τους συμφοιτητές του να πέφτουν αναίσθητοι μπροστά από το πανεπιστήμιο, αποκτούν άλλη διάσταση.

Υπάρχουν πολλές πιθανές αντιδράσεις στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Κάβανο. Η μία είναι η στάση που υιοθέτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε τις κατηγορίες «ψευδείς» και τις απέδωσε σε πολιτική εκμετάλλευση από την πλευρά των Δημοκρατικών. Υπάρχει και μια αντίθετη στάση, που κάποιοι χαρακτηρίζουν υπερβολική: η εξαγωγή συμπερασμάτων προτού βγει κάποιο δικαστικό πόρισμα.

Η τολμηρή, σιωπηλή διαμαρτυρία των φοιτητών του Γέιλ, του πανεπιστημίου που έχει βγάλει 19 ανώτατους δικαστές και 5 Αμερικανούς προέδρους, φέρνει στην επιφάνεια έναν τρίτο δρόμο. Απαιτεί να εξεταστούν εις βάθος οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Κάβανο, αναγνωρίζει την πιθανότητα λάθους, όμως στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στη μάστιγα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων, που για πολύ καιρό υπήρχε, αλλά δεν απασχολούσε τα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή