ΔΕΗ: Με αποκοπές ρεύματος, διακανονισμούς η μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών

ΔΕΗ: Με αποκοπές ρεύματος, διακανονισμούς η μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μπαράζ εντολών για αποκοπές ρεύματος και διακανονισμούς επιχειρεί η ΔΕΗ να περιορίσει τις ανεξόφλητες οφειλές, οι οποίες στο πρώτο εξάμηνο του έτους εμφανίζονται βελτιωμένες περίπου κατά 100 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, χθες, στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας η γενική διεύθυνση εμπορίας, παρουσία εκπροσώπων της Qualco που έχει προσληφθεί για να συνδράμει στο έργο βελτίωσης της εισπραξιμότητας της Επιχείρησης, οι ανεξόφλητες οφειλές πελατών από 2,536 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017, τον Ιούλιο του 2018 περιορίστηκαν σε 2,429 δισ. χωρίς να διευκρινιστεί εάν στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και ποσό 400 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε διακανονισμούς.

Εξ αυτών, ποσό 1,7 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε οφειλές της χαμηλής τάσης, δηλαδή νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, με τις οφειλές των νοικοκυριών να ανέρχονται στο ποσό των 886 εκατ. ευρώ από το 1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017. Ποσό 780 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί σε τελικούς καταναλωτές, δηλαδή πελάτες της ΔΕΗ που είτε έχουν διακόψει την ηλεκτροδότησή τους είτε έχουν αλλάξει πάροχο. Η συγκεκριμένη κατηγορία πελατών προβληματίζει ιδιαίτερα τη ΔΕΗ, καθώς παρουσιάζει αυξητική τάση.

Το φαινόμενο, όπως τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, «απαιτεί ειδική αντιμετώπιση με τη συνδρομή και άλλων υπευθύνων φορέων της αγοράς». Οι ανεξόφλητες οφειλές της μέσης τάσης, δηλαδή μεγάλες βιομηχανίες και εμπορικές αλυσίδες, ανέρχονται σε 150 εκατ. ευρώ, ενώ της υψηλής τάσης, (ενεργοβόρες βιομηχανίες) σε 378 εκατ. ευρώ εκ των οποίων ποσό 285 εκατ. ευρώ προέρχεται από τη Λάρκο. Στα 201 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές του ευρύτερου δημόσιου τομέα, παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει μειώσει το κόστος ηλεκτροδότησης παρέχοντας εκπτώσεις προπληρωμής.

Ποσό ύψους 220 εκατ. ευρώ χρωστούν 550.000 καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει επίσης ότι 1,5 εκατ. καταναλωτές χρωστούν στη ΔΕΗ 300 εκατ. για οφειλές κάτω από 1.000 ευρώ ανά μετρητή, ενώ από τα 7,1 εκατ. μετρητές πελατών της Επιχείρησης ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν τα 2,3 εκατ., εκ των οποίων το 25% δεν διαθέτει ΑΦΜ.

Εντολές

Η ΔΕΗ φαίνεται να έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες μαζέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αξιοποιώντας και το εργαλείο των αποκοπών για οφειλές άνω των 500 ευρώ. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε χθες στο διοικητικό συμβούλιο, από τις αρχές του έτους δόθηκαν εντολές για 390.000 αποκοπές, εκ των οποίων μέχρι τον Ιούνιο του 2018 εκτελέστηκαν οι 150.000. Εντολές αποκοπών δόθηκαν και για καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο ΚΟΤ με οφειλές άνω των 10.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο έργο της Qualco, η εταιρεία έχει αναλάβει ένα χαρτοφυλάκιο 650.000 πελατών και μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να βάλει στα ταμεία της ΔΕΗ ζεστό χρήμα ύψους 100 εκατ. ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή